Biotechnologija

  • Dalyko kodas: BIO 0101
  • Dalyko grupė: A
  • Apimtis ECTS kreditais: 4
  • Pavadinimas anglų kalba: Biotechnology
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    Doc. dr. Vaida Tubelytė, prof. habil.dr. Algimantas Paulauskas, Gamtos mokslų fakultetas, Biologijos katedra, VDU

     

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Studijų dalyko metu nagrinėjama biotechnologija, jos tikslai, nauda ir reikšmė, įskaitant istorinę raidą bei situaciją pasaulyje ir Lietuvoje. Aptariama genetika kaip biotechnologijos pagrindas XXI a., biotechnologijos vaidmuo medicinoje, farmacijoje, dirbtinis apvaisinimas, klonavimas, organų inžinerija, ir teisiniai bei etiniai aspektai. Apžvelgiama biotechnologija žemės ūkyje, GM organizmai, maisto ir gėrimų gamybos technologijos, biotechnologijos ir meno sąsajos, aplinkosaugos reikšmė, rinkos ir teisiniai aspektai, pramoninė ir mėlynoji biotechnologija bei ateities perspektyvos.

Dalyko anotacija užsienio kalba

This course covers biotechnology, its goals, benefits, and significance, including historical development and the current state in the world and Lithuania. It examines genetics as the foundation of 21st-century biotechnology, the role of biotechnology in medicine and pharmaceuticals, artificial insemination, cloning, organ engineering, and legal and ethical aspects. The course also explores biotechnology in agriculture, GMOs, food and beverage production technologies, the relationship between biotechnology and art, environmental significance, market and legal aspects, industrial and marine biotechnology, and future prospects.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

-

Dalyko studijų rezultatai

1. Apibūdins biotechnologijos sąvoką ir jos pagrindines sritis; susipažins su biotechnologijų istorine raida pasaulyje ir Lietuvoje, paaiškins pagrindinius pasiekimus ir iššūkius.

2. Apibūdins fermentuotų produktų gamybos pagrindus, jų reikšmę mitybai ir kultūrai; paaiškins fermentacijos procesus; susipažins su šiuolaikinėmis maisto gamybos technologijomis ir kritiškai įvertins inovacijas bei ateities tendencijas maisto pramonėje.

3. Apibūdins bio-meno  sąvoką ir raidą; susipažins su pagrindiniais kūriniais ir biotechnologijas naudojančiais menininkais; paaiškins biotechnologijų taikymą mene; analizuos ir įvertins etinius, filosofinius bei visuomeninius bio-meno aspektus.

4. Gebės apibrėžti pagrindines genetikos ir biotechnologijos sąvokas, tokias kaip genai, chromosomos, DNR, RNR, genų ekspresija, genų inžinerija, CRISPR-Cas9, transgeniniai organizmai ir genų terapija.

5. Paaiškins biotechnologijos svarbą medicinoje ir farmacijoje; susipažins su genų terapijos, biotechnologinių vaistų, diagnostikos, dirbtinio apvaisinimo ir kamieninių ląstelių taikymo principais; analizuos reprodukcinės atsakomybės, eugenikos, genetinio testavimo ir diskriminacijos klausimus; kritiškai įvertins biotechnologijų teisinius, etinius ir socialinius aspektus.

6. Apibūdins biotechnologijų taikymą pramonėje ir kasdieniame gyvenime; susipažins su tvariais ir inovatyviais sprendimais; kritiškai įvertins biotechnologijų poveikį ekonomikai ir aplinkai.

7. Susipažins su tvariais ir inovatyviais biotechnologijų sprendimais žemės ūkyje, akvakultūroje ir aplinkosaugoje; paaiškins genų redagavimo ir genetinio modifikavimo skirtumus; kritiškai įvertins biotechnologijų naudą ir grėsmes.

8. Analizuos biotechnologijų taikymo ateities perspektyvas, rinkos veikimo ir teisinius principus, intelektinės nuosavybės apsaugą; gebės kritiškai įvertinti biotechnologijų svarbą ekonomikai, verslo socialinę atsakomybę ir etinius klausimus.

Dalyko turinys

Kas tai yra biotechnologija?. Biotechnologijos mokslo tikslai, nauda, reikšmė. Biotechnologijos ryšys su fundamentaliais mokslais

Biotechnologijų raida pasaulyje ir Lietuvoje.

Klasikinės fermentuotų produktų gamybos technologijos.

Inovatyvios maisto gamybos technologijos. Ateities maistas.

Biotechnologija ir menas.  Menininkų -mokslininkų kuriami projektai, keliantys filosofinius, visuomeninius ir aplinkosauginius klausimus.

Genetika – XXI a. biotechnologijos pagrindas: pagrindinės genetikos ir biotechnologijos sąvokos.

Biotechnologijos vaidmuo medicinoje ir farmacijos pramonėje.

Dirbtinio apvaisinimo technologijos.

Audinių inžinerija, kamieninės ląstelės ir  klonavimas.

Biotechnologijos  buityje  ir biodegraduojančios medžiagos.

Pramoninė biotechnologija: šilko, odos, parfumerijos, kosmetikos pramonės

Biotechnologijos žemės ūkyje: genų redagavimas ir genetinis organizmų modifikavimas.

Aplinkosauginės biotechnologijos.

Mėlynoji biotechnologija.

Sintetinis organizmas ir ateities biotechnologijos.

Biotechnologijų rinka ir teisiniai aspektai.

Biotehnologijų etika.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos (P) 45 val.
Savarankiškas darbas 62 val.
Iš viso 107 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Kolokviumas - 30% Namų darbas - 20% Egzaminas - 50 %

Literatūra

2019 Yasson R., Cummings M.R.. Biotehnology New York: Monumentum press, 62p

2015 Ekinzi D. Biotechnology IntechOpen, 242p

2012 Kučinskas V. Genetikos ir genomikos pagrindai  Vilnius, VU leidykla, 294p

2008 Radzijevskaja J., Paulauskas A. Genetiškai modifikuoti organizmai. Genetiškai modifikuotų organizmų nustatymas. Kaunas: VDU leidykla, Vytauto Didžiojo universitetas, 91p