Maisto mokslas
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Studijų dalyko paskirtis – sudaryti studentams sąlygas įgyti žinių apie maisto žaliavų biocheminę sudėtį, maisto produktų pagrindines sudedamąsias dalis, supratimą apie jų reikšmę mitybai. Studentai bus supažindinti su tradicinėmis ir inovatyviomis maisto gamybos, laikymo technologijomis, naudojamais maisto priedais, maisto produktų pakavimu bei ženklinimu. Į diskusijas su auditorija orientuotos paskaitos lavins kritinį mąstymą apie tvarų maisto išteklių valdymą, maisto švaistymo ir atliekų prevenciją.
Dalyko anotacija užsienio kalba
Purpose of the study subject is to provide students with the conditions to acquire knowledge about the biochemical composition of food raw materials, the main components of food products, and an understanding of their importance for nutrition. Students will be introduced to traditional and innovative food production and storage technologies, used food additives, packaging and labelling. Lectures focused on discussions will develop critical thinking about sustainable food resource management, food waste and waste prevention.
Dalyko studijų rezultatai
1. Išvardyti ir naudoti pagrindinius norminius dokumentus, reguliuojančius maisto produktų gamybą, jų kokybę ir saugą bei pateikimą vartotojui
2. Išvardyti maisto produktų pagrindines sudedamąsias dalis
3. Išvardyti tradicines ir inovatyvias maisto gamybos technologijas
4. Paaiškinti laikymo ir pakavimo sąlygų reikšmę maisto produktų kokybės užtikrinimui
5. Apibūdinti mitybos reikšmę žmogaus sveikatai ir gerovei
Dalyko turinys
1. Maisto mokslas – tarpdisciplininis taikomasis mokslas.
2. ES ir Lietuvos Respublikos teises aktai, pagrindiniai maisto produktų kokybės valdymo aspektai.
3. Pagrindinės maisto žaliavų ir produktų sudedamosios dalys: baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos, vitaminai, antioksidantai. Jų reikšmė žmogaus mitybai ir sveikatai.
4. Augalinės ir gyvūninės kilmės maisto produktai.
5. Tradicinės maisto produktų gamybos technologijos, gamybos metu vykstantys cheminiai pokyčiai bei jų įtaka produktų kokybei.
6. Inovatyvios maisto gamybos technologijos: 3D maisto spausdinimo technologija; maisto produktų apdorojimas aukštu hidrostatiniu slėgiu (angl. HPP); mėsos gamyba laboratorijose (in vitro) ir t. t.
7. Maisto priedai, genetiškai modifikuotas maistas.
8. Tvarus maisto išteklių valdymas, maisto švaistymo ir atliekų prevencija.
9. Laikymo sąlygų, pakavimo medžiagų ir technologijų įtaka maisto produktų kokybei.
10. Inovatyvios laikymo ir pakavimo technologijos.
11. Funkcionalusis maistas, mityba ir jos reikšmė žmogaus sveikatai.
Dalyko studijos valandomis
Studijų vykdymo forma Val. auditorinėse studijose Val. nuotolinėse studijose
Paskaitos 10 val. 35 val.
Iš viso kontaktinio darbo val. 45 val.
Savarankiškas darbas 32 val.
Individualios / grupinės užduoties atlikimas 30 val.
Iš viso 107 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Individuali / grupinė užduotis – 30 proc.
Kolokviumas – 30 proc.
Egzaminas – 40 proc.
Literatūra
1. 2006 Mudambi S. R., Rao S. M., Rajagopal M.V. Food Science. Daryaganj: New Age International Ltd. ProQuest Ebook Central - Book Details
2.2020Nanda, V. Novel food processing technologies (1st ed.). New Delhi, India: New India Publishing Agency.