Prognozuojamos klimato kaitos ir skirtingo aprūpinimo maisto medžiagomis poveikis žemės ūkio augalams ir piktžolėms (Ekologija ir aplinkotyra 03 B)

  • VardasAustra
  • PavardėDikšaitytė
  • Vadovasprof. habil. dr. Romualdas Juknys,
  • Data2015-06-26
  • KryptisEkologija ir aplinkotyra

Anotacija

Reguliuojamo klimato fitokamerose nustatyta, kad į padidintą CO2 koncentraciją ore žemės ūkio augalai ir piktžolės reaguoja skirtingai. Žemės ūkio augalų žiotelių laidumas ir transpiracija, didėjant CO2 koncentracijai ore, sumažėjo labiau nei piktžolių, o vandens naudojimo efektyvumas padidėjo labiau ir žemės ūkio augalų fotosintezė bei augimas buvo labiau stimuliuojamas nei piktžolių. Abiejų grupių augalams fotosintetiškai prisitaikant prie padidintos CO2 koncentracijos, pradinis piktžolių fotosintezės intensyvumo stimuliavimas sumažėjo labiau nei žemės ūkio augalų. Didėjant CO2 koncentracijai ore, piktžolių lapuose labai padidėjo nestruktūrinių angliavandenilių koncentracija, kuri labai glaudžiai koreliavo su fotosintezės intensyvumo slopinimu. Tai rodo, kad piktžolių susintetintų asimiliatų perdislokavimo į šaknis galimybės yra mažesnės ir dėl stipresnio fotosintezės slopinimo piktžolės į didėjančią CO2 koncentraciją ore reaguoja silpniau. Oro temperatūros padidinimas 4 °C esminio poveikio tirtų rūšių augalų augimui neturėjo. Tačiau tarp padidintos CO2 koncentracijos ir aukštesnės oro temperatūros nustatyta teigiama sąveika, dėl kurios abiejų grupių augalų, ypač piktžolių, augimas pagerėjo labiau nei pavienio analogiškos CO2 koncentracijos ore poveikio atveju. Šiltesnio klimato sąlygomis trąšų efektyvumas abiejų grupių augalams sumažėjo. Tačiau, pagerinus aprūpinimą maisto medžiagomis, piktžolių asimiliatų perdislokavimo į šaknis galimybės pagerėjo labiau nei žemės ūkio augalų, todėl jų fotosintetinio prisitaikymo nuostoliai sumažėjo labiau ir skirtumas tarp žemės ūkio augalų ir piktžolių reakcijos į šylantį

Išsamiau