Kietafazės fermentacijos įtaka biologiškai aktyvių medžiagų kiekiui siauralapio gauromečio (Chamerion Angustifolium (L.) Holub) lapuose
Anotacija
Didėjant siauralapių gauromečių paklausai pasaulyje, atliekama daug tyrimų, tačiau kaip kietafazės fermentacijos technologinio proceso poveikyje kinta biologiškai aktyvios medžiagos informacijos yra nedaug. Šio tyrimo tikslas – ištirti kietafazės fermentacijos technologinių parametrų ir meteorologinių sąlygų įtaką biologiškai aktyvių medžiagų kiekio kitimui bei antioksidaciniam aktyvumui. Mokslinio darbo naujumas. Gauti rezultatai suteikia naujų žinių apie kietafazės fermentacijos technologinių parametrų bei meteorologinių sąlygų poveikį siauralapių gauromečių lapuose esančių flavonoidų, taninų, fenolinių rūgščių, karotenoidų, chlorofilų kiekybinei bei kokybinei sudėčiai. Darbo praktinė vertė. Tyrimo rezultatai įrodo, kad kietafazė fermentacija ir meteorologinės sąlygos turi esminės įtakos siauralapių gauromečių lapuose esančių biologiškų aktyvių medžiagų kiekybinei sudėčiai. Remiantis šiais rezultatais galima toliau tobulinti kietafazės fermentacijos sąlygas ir tai gali būti naudinga ruošiant siauralapių gauromečių žaliavą funkcinio maisto ir farmacijos produktų gamyboje. Tyrimai parodė, kad 24 val. aerobinė kietafazė fermentacija esmingai padidino priešvėžinėmis savybėmis pasižyminčių enoteino B ir elago rūgšties kiekius siauralapių gauromečių lapuose. Kai kurių flavonoidų, fenolinių rūgščių, karotenoidų ir chlorofilų kiekio didėjimui nustatytas efektyvesnis anaerobinis fermentacijos procesas.