Effect of the yeast culture feed additive on productivity and egg quality of laying quails
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2010 |
Žinoma, kad mielių ląstelių sienelėse esantys mananooligosacharidai pasižymi tam tikromis prebiotinėmis sąvybėmis, todėl mielių kultūros vis plačiau naudojamos kaip prebiotiniai pašaro priedai. Darbo tikslas – ištirti mielių kultūros „Diamond V XPls“ poveikį japoninių putpelių („Coturnix coturnix japonica“) produktyvumui ir produkcijos kokybei. Tyrimai atlikti Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje, o gamybinėmis sąlygomis – AB Vilniaus paukštynas. Bandymui sudarytos trys grupės, su kiekviena grupe bandymas pakartotas du kartus. Pirma grupė buvo kontrolinė, kitos dvi – bandomosios. Bandomųjų grupių putpelės buvo lesinamos tokios pat sudėties ir maistingumo lesalais, kaip ir kontrolinės, tik šie lesalai buvo papildyti mielių kultūros „Diamond V XPls“ priedu: antrai grupei dozė buvo 0,2 proc., o trečiai – 0,4 proc. lesalų masės. Mielių kultūros priedą bandomųjų grupių putpelės gavo nuo 6 iki 28 amžiaus savaitės. Putpelių dedeklių lesalų mielių kultūros priedas „Diamond V XPls“ teigiamai veikė bandomųjų grupių putpelių produktyvumą ir kiaušinių kokybės rodiklius. Vieni svarbiausių produktyvumo rodiklių, turinčių įtakos ekonominiams gamybos rezultatams, yra vidutinis putpelės dėslumas ir dėslumo intensyvumas viso gamybos ciklo metu. Mūsų tirtas mielių kultūros priedas „Diamond V XPls“ turėjo įtakos putpelių dėslumui. Ypač ženkliai bandomųjų grupių putpelių dėslumas padidėjo vėlesniais dėslumo laikotarpiais – 20–28 amžiaus savaitę, o kontrolinės grupės putpelių dėslumas ėmė ryškiai mažėti nuo 20 savaitės.
laikotarpiais – 20–28 amžiaus savaitę, o kontrolinės grupės putpelių dėslumas ėmė ryškiai mažėti nuo 20 savaitės. Dėl mielių kultūros priedo „Diamond V XPls“ poveikio bandomosiose grupėse buvo surinkta daug daugiau kiaušinių palyginti su kontroline grupe, trečios grupės putpelės kiaušinius dėjo 15,35 proc. intensyviau, o vidutinis kiekvienos putpelės dėslumas buvo 4,62 kiaušiniais didesnis. Nustatytas ir teigiamas poveikis kai kuriems kiaušinių kokybės rodikliams.
It is known that mananooligosaccharides contained in the cell walls of yeast have certain prebiotic characteristics, therefore, yeast cultures have been used as prebiotic feed additives. Objective of performed study were to investigate the effect of the novel feed additive Diamond V XPls Yeast Culture on productivity and egg quality of laying quails. Investigations with laying quails Coturnix coturnix japonica were carried out at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of Vilnius Pedagogical University, Lithuania, and under field conditions on the quail farm of JSC „Vilniaus Paukštynas” For the trial the quails were divided into 3 groups with 2 replicates in each group. The quails of the trial groups 2 and 3 received the feed additive from the age of 6 weeks throughout the entire production period till 28 weeks of age. In the trial group 2 the dose of Diamond V XPls was 0.2%, and in the trial group 3 it was 0.4% from the weight of feed. Addition of Diamond V XPls Yeast Culture to the feed of layer quails had positive influence on various parameters of productivity of laying quails and quality parameters of quail eggs. Most important parameter influencing economical results of layer quail farming is average egg production per quail and intensity of lay during the production cycle. The feed additive Diamond V XPls Yeast Culture had influenced sustainability of egg production keeping the production at high level during the period of 20–28 weeks of age, while in the control group egg production started decreasing already at 20 weeks of age. This resulted in significantly higher total number of eggs received in the trial groups. Intensity of lay in group 3 was higher by 15.35 % and average egg production per quail was higher by 4.62 eggs in comparison with the control group. There was some positive influence on various parameters of eggs quality.
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Veterinarija ir Zootechnika | 0.118 | 1.186 | 1.186 | 1.186 | 1 | 0.099 | 2010 | Q4 |
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Veterinarija ir Zootechnika | 0.118 | 1.186 | 1.186 | 1.186 | 1 | 0.099 | 2010 | Q4 |