Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/95318
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Čepulienė, Ramunė;Bobinienė, Rasa;Sirvydis, Vytautas;Gudavičiūtė, Diana;Miškinienė, Manefa;Kepalienė, Inga
Title: Effect of stable iodine preparation on the quality of poultry products
Other Title: Stabilaus jodo preparatų įtaka paukštienos produktų kokybei
Is part of: Veterinarija ir zootechnika. , 2008, t. 42 (64)
Extent: p. 38-43
Date: 2008
Keywords: Jodo trūkumas;Broileriai;Dedeklės;Kiaušiniai;Funkcinis maistas;Iodine deficiency;Broilers;Laying hens;Eggs;Functional food
Abstract: Lietuva priklauso regionui, kuriam būdingas endemiškas jodo trūkumas, todėl rekomenduojama paukščių lesalus papildyti mikroelemento jodo preparatais. Bandymo tikslas – ištirti jodo kaupimąsi broilerių mėsoje, vištų dedeklių kiaušiniuose ir kepenyse, vietoj įprastinio priedo – kalio jodido į geriamąjį vandenį arba lesalus pridedant koncentruoto jodo. Tyrimai atlikti Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje, o gamybinėmis sąlygomis – AB Vilniaus paukštynas ir AB Vievio paukštynas. Tyrimų rezultatai parodė, kad į geriamąjį vandenį įdėtas stabilaus jodo koncentratas (dozė 0,5 ir 5 mg jodo/l H2O) jodo kiekį broilerių mėsoje vidutiniškai padidino 16 ir 76 proc. palyginti su kontroline grupe, kurios lesalai buvo papildyti įprastu kalio jodidu. Vištų dedeklių, kurių lesalai buvo papildyti sausu stabilaus jodo koncentratu (dozė 1 ir 4 mg jodo/kg lesalų), kiaušiniuose nustatyta atitinkamai 24 ir 196 proc. didesnė jodo koncentracija nei kontrolinės grupės vištų kiaušiniuose. Taip pat nustatyta, kad sauso stabilaus jodo koncentratas 12,5–25 proc. padidino jodo koncentraciją dedeklių kepenyse. Tokie tyrimų rezultatai įgalina vartotojams siūlyti jodu papildytą paukštieną ir kiaušinius kaip funkcinį maistą
Lithuania is part of a region with endemic iodine deficiency. It is therefore recommended to supplement poultry feed with iodine, manganese and zinc. The goal of the investigations was to quantify the accumulation of iodine in broiler meat, as well as in table eggs and in livers of laying hens using the stable concentrated iodine preparation instead of the usual potassium iodide. Investigations were carried out at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of Vilnius Pedagogical University, Lithuania, and under field conditions on the broiler farm SC „Vilniaus paukštynas“ and on the laying farm SC „Vievio paukštynas”. The inclusion of stable iodine concentrate into the drinking water (at 0.5 and 5 mg iodine/ l H2O) increased the content of iodine in the meat of broilers by an average of 16 and 76%, compared with the control group receiving potassium iodide in the feed. Eggs from laying hens receiving feed with stable iodine concentrate (at levels of 1 and 4 mg iodine/kg feed) contained 24 and 196% more iodine than eggs of the control group. It was also established that addition of stable iodine concentrate to the feed of laying hens was increasing iodine levels in livers of the hens by 12,5 – 25% . It can be proposed to promote iodine enriched poultry meat and eggs as functional food
Internet: https://vetzoo.lsmuni.lt/data/vols/2008/42/pdf/cepuliene.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Švietimo akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml12.25 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

6
checked on Jun 2, 2020

Page view(s)

34
checked on Jan 7, 2020

Download(s)

4
checked on Jan 7, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.