Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/95085
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Sirvydis, Vytautas;Bobinienė, Rasa;Gudavičiūtė, Diana;Kepalienė, Inga;Čepulienė, Ramunė;Semaška, Vytautas;Vencius, Danius
Title: Natūralaus antioksidanto karotinoido likopeno įtaka vištų kiaušinių morfologiniams rodikliams
Other Title: The impact of a natural antioxidant carotenoid lycopene on the morphological indices of hen eggs
Is part of: Gyvulininkystė : mokslo darbai. , [T.] 50 (2007)
Extent: p. 78-84
Date: 2007
Keywords: Vištos dedeklės;Kiaušiniai;Antioksidantas;Likopenas;Kiaušinių morfologiniai rodikliai;Funkcionalus maistas;Laying hens;Eggs;Antioxidants;Lycopene;Morphological indices of eggs;Functional food
Abstract: Tyrimai su 33 ir 48 savaičių vištomis dedeklėmis atlikti Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje ir AB "Vievio paukštynas". Bandymo tikslas – nustatyti nerafinuoto palmių aliejaus su augalinio antioksidanto karotinoido likopeno priedu įtaka vištų dedeklių kiaušinių morfologiniams rodikliams. Nustatyta, kad dėl 50% nerafinuoto rapsų aliejaus (dozė – 1 t lesalų/0,45 kg aliejaus) su 50% nerafinuoto palmių aliejaus, kuriame 10% sudarė likopenas, priedo vištų kiaušinių lesaluose padidėjo kiaušinių masė, trynio ir baltymo masė, kiaušinių lukšto storis (P<0,05). Dėl šio priedo buvo nustatytas didesnis sausųjų medžiagų kiekis tiek kiaušinių trynyje, tiek ir baltyme P<0,05, o taip pat didesnis trynio kiaušinio spalvinis indeksas (P<0,05). Kiaušiniai, praturtinti likopeno priedu, galėtų būti priskiriami funkcionaliam maistui
The study with laying hens at of 33 and 48 weeks of age was carried out at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of Vilnius Pedagogical University and on the farm laying hens AB ,,Vievio paukštynas". The purpose of the study was to determine the impact of non-refined palm-oil containing a plant antioxidant carotenoid lycopene supplement on the morphological indices of eggs of laying hens. The study indicated that supplementation of the hen diets with 50% of non-refined rapeseed oil at a dose of 0.45 kg of oil/ ton of feeds and 50% of non-refined palm oil containing 10% of lycopene resulted in higher egg weight, weight of egg yolk and white and egg shell thickness (I'<0,05). Besides, this suppementation of the diets influenced higher colour index of the yolk (P<0,05). Eggs enriched with lycopene supplement could be attributed to functional food
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/95085
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Švietimo akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.6 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

10
checked on Sep 5, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.