Lesalų papildo „Jodis“ įtaka vištų kiaušinių morfologiniams ir kokybiniams rodikliams
Date |
---|
2007 |
Apie sveiką mitybą, vitaminų ir mikroelementų reikšmę žmogaus sveikatai šiandien kalbama ypač daug. Paklausūs yra ekologiški ir sveikatai naudingi maisto produktai, kurių sudėtyje aptinkama biologiškai aktyvių medžiagų. Pasaulyje atliekami tyrimai bei kuriami nauji metodai, skirti pagerinti kiaušinių kokybinius rodiklius ir maistinę vertę. Lietuvoje vykdomi eksperimentai siekiant mikroelementu jodu pagerinti paukštienos produktų sudėtį. Atlikus tyrimus nustatyta, kad dėl didesnio jodo kiekio vištų dedeklių lesaluose („Jodis“, 4 mg J/kg lesalų) sumažėjo kiaušinio svoris, trynio ir baltymo svoris, lukšto svoris ir storis, Haugh vienetai, palyginti su kontroline grupe (1 mg KJ/kg lesalų). Bendrasis jodo kiekis (4 mg J/kg lesalų) dėl papildo „Jodis“ įtakos vištų dedeklių kiaušiniuose padidėjo 11,4 µg/100 g produkto, arba 196, 55%. Kiaušiniai su didesniu jodo kiekiu gali būti pateikti vartotojui kaip funkcionalus maistas.
At present, the importance of healthy nutrition, vitamins and microelements for the health of people is especially widely discussed. Ecological and health food products containing biologically active substances are marketable. Seeking to improve the qualitative as well as nutritional value of hen eggs, methods are being created and researches are being performed worldwide. In Lithuania, experiments are carried out aiming at the improvement of the composition of poultry products by adding the microelement iodine. The research has shown that at higher levels of iodine in the feed of laying hens (“Jodis”, 4 mgJ/kg of feed) the egg weight, the weight of yolk and white of the egg, the weight and thickness of egg shell and the Haugh units decreased as compared with the control group (1 mg KJ/kg of feed). In the eggs of laying hens, the total content of iodine (4 mg J/kg of feed) under the influence of the supplement “Jodis” increased by 11,4 µg/100 g of product or by 196,55%. Eggs with a higher iodine content may be proposed to consumers as functional food.