Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/94861
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Bobinienė, Rasa;Gudavičiūtė, Diana;Kepalienė, Inga
Title: Lesalų papildo „Jodis“ įtaka vištų kiaušinių morfologiniams ir kokybiniams rodikliams
Other Title: Influence of iodine level on morphological and qualitative indices of hen eggs
Is part of: Žemės ūkio mokslai. , 2007, T. 14, Nr. 3
Extent: p. 39-43
Date: 2007
Keywords: Vištų kiaušiniai;Jodas;Morfologiniai ir kokybiniai rodikliai;Hen eggs;Iodine;Morphological indices;Qualitative indices
Abstract: Apie sveiką mitybą, vitaminų ir mikroelementų reikšmę žmogaus sveikatai šiandien kalbama ypač daug. Paklausūs yra ekologiški ir sveikatai naudingi maisto produktai, kurių sudėtyje aptinkama biologiškai aktyvių medžiagų. Pasaulyje atliekami tyrimai bei kuriami nauji metodai, skirti pagerinti kiaušinių kokybinius rodiklius ir maistinę vertę. Lietuvoje vykdomi eksperimentai siekiant mikroelementu jodu pagerinti paukštienos produktų sudėtį. Atlikus tyrimus nustatyta, kad dėl didesnio jodo kiekio vištų dedeklių lesaluose („Jodis“, 4 mg J/kg lesalų) sumažėjo kiaušinio svoris, trynio ir baltymo svoris, lukšto svoris ir storis, Haugh vienetai, palyginti su kontroline grupe (1 mg KJ/kg lesalų). Bendrasis jodo kiekis (4 mg J/kg lesalų) dėl papildo „Jodis“ įtakos vištų dedeklių kiaušiniuose padidėjo 11,4 µg/100 g produkto, arba 196, 55%. Kiaušiniai su didesniu jodo kiekiu gali būti pateikti vartotojui kaip funkcionalus maistas
At present, the importance of healthy nutrition, vitamins and microelements for the health of people is especially widely discussed. Ecological and health food products containing biologically active substances are marketable. Seeking to improve the qualitative as well as nutritional value of hen eggs, methods are being created and researches are being performed worldwide. In Lithuania, experiments are carried out aiming at the improvement of the composition of poultry products by adding the microelement iodine. The research has shown that at higher levels of iodine in the feed of laying hens (“Jodis”, 4 mgJ/kg of feed) the egg weight, the weight of yolk and white of the egg, the weight and thickness of egg shell and the Haugh units decreased as compared with the control group (1 mg KJ/kg of feed). In the eggs of laying hens, the total content of iodine (4 mg J/kg of feed) under the influence of the supplement “Jodis” increased by 11,4 µg/100 g of product or by 196,55%. Eggs with a higher iodine content may be proposed to consumers as functional food
Internet: http://images.katalogas.lt/maleidykla/Zem73/Zem_039_043.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Švietimo akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.42 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

12
checked on Sep 5, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.