Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/94709
Type of publication: Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Sirvydis, Vytautas;Čepulienė, Ramunė;Bobinienė, Rasa;Semaška, Vytautas;Gudavičiūtė, Diana;Vencius, Danius
Title: Influence of probiotic feed additive on quantitative changes of blood proteins in chicken
Other Title: Probiotinio preparato įtaka viščiukų kraujo baltymų pokyčiams
Is part of: Gyvulininkystė : mokslo darbai. , [T.] 47 (2006)
Extent: p. 94-100
Date: 2006
Keywords: Viščiukai broileriai;Probiotinis preparatas;Kraujo bendrųjų baltymų kiekis;Nukleorūgščių kiekis;Albuminai;Globulinų frakcijos;Chicken broilers;Probiotic feed additive;Total amount of protein and nucleic acids in blood;Albumins;Fractions of globulins
Abstract: Tyrimai buvo atlikti 2003-2004 metais Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje ir AB „Vilniaus paukštynas". Tyrimų objektu buvo pasirinkti Rosso keturių linijų derinio viščiukai broileriai. Tirta probiotinio preparato Yeasture (gamintojas „Cen-zone", JAV) panaudojimo galimybė viščiukų broilerių lesaluose ir jo įtaka viščiukų kraujo baltymų pokyčiams. Nustatyta, kad 21 ir 42 dienų viščiukų amžiuje dėl šio probiotinio preparato įtakos padidėjo bendras nukleorūgščių kiekis gaidžiukų kraujyje 37,79% (P<0,05), vištaičių -25,86% (P<0,01), 42 dienų atitinkamai 6,65% ir 6,04%, palyginus su kontroline grupe. Bendrųjų baltymų kiekis 21 ir 42 dienų viščiukų kraujo serume taip pat buvo didesnis: atitinkamai gaidžiukų 12,91% ir 9,37%, o vištaičių - 9,37% ir 3,29%, palyginus su kontroline grupe. Pastebimas albuminų kiekio padidėjimas viščiukų kraujyje, vidutiniškai 7,2%, palyginus su kontroline grupe. Atskirų globulinų frakcijų santykis buvo statistškai patikimose ribose
The investigations were carried out in 2003-2004 at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of Vilnius Pedagogical University, and on the poultry farm ,,AB Vilniaus paukstynas". The subjects of the research - Ross chicken broilers - were assigned into two groups and fed dry not granulated commercial feed having the same composition and nutritional value. Probiotic feed additive Yeasture was included into the feed (dose lkg/t) for group 2. This additive was included into the premixes for the prepared feed for the chickens from day 0 to 21 days of age. The results of the investigation showed that under the influence of probiotic feed additive Yeasture, some biochemical parameters of blood of chicken broilers had changed. The total content of nucleic acids in the blood of cockerels and pullets had increased by, respectively, 37.79% (P < 0.05) and 25.86% (P < 0.01) at the age of 21 days, while at the age of 42 days, the corresponding figures were 6.65 and 6.04% compared with the control group. The total content of protein in the blood serum was also higher at the age of 21 and 42 days by, respectively, 12.91 and 9.37% for cockerels and 9.37 and 3.29% for pullets. The increase in the content of albumin by 7.2% was also observed. The proportions of different fractions of globulins were varvinp within the ranee of statistical significance
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/94709
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Švietimo akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.15 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

8
checked on Sep 5, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.