Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/94120
Type of publication: Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Semaška, Vytautas;Bobinienė, Rasa;Gudavičiūtė, Diana;Vencius, Danius;Tomkevičius, Linas
Title: Multifermentinės kompozicijos „Vilzim“ įtaka japoninių putpelių („Coturnix coturnix japonica“) kiaušinių morfologiniams rodikliams
Other Title: Influence of multienzyme „Vilzim“ on morphological characteristics of Japanese quail („Coturnix coturnix japonica“) eggs
Is part of: Lietuvos biologinė įvairovė. [T.] 4. Būklė, struktūra, apsauga : mokslo straipsnių rinkinys / Lietuvos edukologijos universitetas. Gamtos, matematikos ir technologijų fakultetas. Biologijos ir chemijos katedra; [sudarytojas Dalius Dapkus]. Vilnius : Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, 2016
Extent: P. 100-106
Date: 2016
Keywords: Putpelės;Multifermentinė kompozicija;Kiaušinių morfologija;Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica);Multienzyme composition;Egg morphology
Abstract: Darbe analizuojama multifermentinės kompozicijos „Vilzim“ įtaka japoninių putpelių („Coturnix coturnix japonica“) kiaušinių morfologiniams rodikliams: kiaušinių pigmentacijai, svoriui, kiaušinių lukšto svoriui, storiui ir tvirtumui. Per bandymą 180 putpelių patelių ir 12 patinėlių buvo suskirstyti į tris grupes, po 60 patelių ir 4 patinėlius kiekvienoje. Pirma grupė buvo kontrolinė, putpelės buvo lesinamos standartiniais lesalais. Antros grupės putpelių lesalai buvo papildyti multifermentine kompozicija „Vilzim“, kurios dozė lesaluose buvo 20 mg/kg , o trečios grupės putpelių lesaluose minėto preparato dozė buvo 30 mg/kg. Per tyrimus nustatėme, kad multifermentinės kompozicijos dozė 30 mg/kg lesaluose turėjo didžiausią įtaką 12 ir 18 savaičių putpelių kiaušinių morfologiniams rodikliams. 12 savaičių amžiaus putpelių kiaušinių svoris, palyginti su kontroline grupe (p < 0,05), padidėjo 0,79 proc., lukšto storis – vidutiniškai 9,43 proc., lukšto svoris – 4,6 proc., tvirtumas – 12,12 proc. 18 savaičių amžiaus putpelių kiaušinių svoris, palyginti su kontroline grupe (p < 0,05), padidėjo 3,72 proc., lukšto storis – vidutiniškai 9,11 proc., lukšto svoris – 2,81 proc., tvirtumas – 10,92 proc. Tirtas preparatas kiaušinių spalviniams rodikliams esminės įtakos neturėjo
This article deals with the influence of multienzyme preparation „Vilzim“ on morphological characteristics of Japanese Quail („Coturnix coturnix japonica“) eggs. Some characteristics of eggs were evaluated: pigmentation, weight, thickness, weight and hardness of shells. In total, 180 Japanese Quails were used during the research. It was revealed that the enzyme „Vilzim“ had the biggest influence on eggs of Japanese Quails at the age of 12 and 18 weeks
Internet: http://elaba.lvb.lt/ELABA:LABTALL:ELABAPDB19588329
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Švietimo akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.95 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

42
checked on Mar 31, 2020

Download(s)

6
checked on Mar 31, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.