Technologinių procesų valdymo ir ekonominio efektyvumo tyrimas pieno ūkyje
Date |
---|
2019 |
Pieno ūkiuose svarbiu iššūkiu tampa ūkių produktyvumo, pelningumo ir konkurencingumo didinimas mažinant gaminamos produkcijos savikainą. Šis iššūkis verčia ieškoti sprendimų ne tik diegiant inovatyvias technologijas, bet ir optimizuojant technologinių procesų valdymą, kuris būtų susijęs su aplinkos taršos, energijos sąnaudų, darbo sąnaudų, gaminamos produkcijos savikainos mažinimu ir gyvūnų gerovės, produktų kokybės gerinimu. Ieškant pelningiausio ūkio valdymo modelio, reikalinga įvertinti visus veiksnius. Ūkio gamybinio efektyvumo augimas gamintojams užtikrina mažesnius kaštus ir didesnę pelno normą, o likusiems produkto paskirstymo grandinės dalyviams – palankesnes kainas. Straipsnyje pateikiama automatizuoto pieno ūkio 2016–2018 metų duomenų analizė, struktūriniai pakitimai, ūkio ekonominio efektyvumo rodikliai, žmogiškųjų išteklių poreikis. Ūkyje įdiegus automatinę melžimo sistemą, pertvarkius pašarų ruošimo technologiją ir įrengus pašarų pristūmimo robotą, gaminamo žaliavinio pieno kiekis padidėjo 36 proc., pašarų sunaudojimas sumažėjo 23 proc., žaliavinio pieno savikaina sumažėjo 18,6 %, sumažėjo žmogiškųjų išteklių poreikis.
Cost of production, increase in productivity, profitability and competitiveness is currently becoming an important challenge in dairy farms. This challenge forces to look for solutions not only using innovative technologies, but also to optimize the management of technological processes related to environmental pollution, energy costs, labor costs, cost of production and improvement of animal welfare and product quality. When looking for the most profitable farm management model, it is necessary to evaluate all the above-mentioned factors. The increase in farm production and its efficiency ensures lower costs and higher profit for producers, and more favorable prices for the rest product chain members. Article presents the analysis of automated dairy farm data for the year from 2016 to 2018, structural changes, economic efficiency indicators, need of human resources. With the introduction of an automatic milking system, the production of raw milk increased by 36 %, the quality of milk increased and the need for labor force decreased. The automatic feeding system reduced feed consumption by 23 % and raw milk price by 18,6 %.