Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/92674
Paukštienos taukų butilesterių biotechnologinė sintezė
Type of publication
Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian conference proceedings (P1f)
Author(s)
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Lapkūnas, Laimis |
Title [lt]
Paukštienos taukų butilesterių biotechnologinė sintezė
Other Title [en]
Biotechnological synthesis of butylesters of poultry fats
Is part of
Jaunasis mokslininkas 2019 [elektroninis išteklius] : studentų mokslinės konferencijos pranešimų rinkinys, 2019 m. balandžio 11 d. / Vytauto Didžiojo universitetas. Žemės ūkio akademija. Agronomijos fakultetas. Akademija, 2019
Date Issued
Date |
---|
2019 |
Publisher
Akademija, 2019
Extent
p. 91-95
Abstract (en)
Main objective was to evaluate biocatalyst (Novozym 435, Lipozyme 435, Lipozyme RM IM, Lipozyme TL IM, Lipase F-EC, Lipolase 100L, Lecitase Ultra, Resinase A 2X, Lipozyme CALB, Palatase 20000L, Lipozyme TL 100L, Lipex 100L) efficiency on transesterification process. Research show that most efficient enzyme was Lipozyme RM IM. Later objective was to evaluate most efficient conditions for transesterification process. Best result was obtained when biocatalyst concentration was 10%, temperature – 40 C, poultry fat and butanol molar ratio – 1:7, process duration – 24 h.
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)
ISSN (of the container)
2335-7940
Other Identifier(s)
VDU02-000054243