Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/92020
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Visuomenės sveikata / Public health (M004)
Author(s): Šlapkauskaitė, Jūratė;Žalnieraitė, Kristina;Šlapkauskas, Algimantas;Sekmokienė, Dalia
Title: Vandeninių ekstraktų įtaka varškės sūrių kokybės rodikliams
Other Title: The influence of aqueous extracts on curd-type cheese quality
Is part of: Žemės ūkio mokslai. , 2018, t. 25, nr. 2
Extent: p. 91-101
Date: 2018
Keywords: varškės sūris;vandeniniai augalų ekstraktai;jusliniai, fiziko-cheminiai rodikliai;curd-type cheese;aqueous plant extracts;sensory and physico-chemical analysis
Abstract: Darbo tikslas – įvertinti įvairių augalų vandeninių ekstraktų, pagamintų iš skirtingų dalių: putino uogų (Viburnum opulus), tikrojo kardamono (Elettaria cardamomum), kvapiojo muskato (Myristica fragrans) ir indiškojo kumino (Cuminum Cyminum) sėklų, tikrojo imbiero (Zingiber officinale), tikrojo saldymedžio (Glycyrrhiza glabra) šakniastiebių, įtaką varškės sūrių kokybės rodikliams. Tyrimo metu buvo pagaminti jusliškai priimtinos koncentracijos vandeniniai augalų ekstraktai (1,5 %) ir nustatytas jų antimikrobinis aktyvumas. Pagal standartinę metodiką buvo pagaminti varškės sūriai. Įvertinome, kaip laikant kinta produkto fiziko-cheminiai rodikliai (pH ir spalvos koordinatės), pienarūgščių bakterijų skaičius ir juslinės-profilinės savybės. Nustatyta, kad augalų ekstraktai pailgino varškės sūrių tinkamumo vartoti terminą. Juose esančios medžiagos veikia kaip natūralūs konservantai. Lyginant su kontroliniu mėginiu, gaminiai su augaliniais priedais buvo saugesni mikrobiologiniu požiūriu. Galima teigti, kad augalai praturtino varškės sūrius sudėtyje esančiomis biologiškai aktyviomis medžiagomis, jos yra tinkamos natūralios priemonės pieno produktų juslinėms savybėms, biologinei vertei ir saugai pagerinti. Juslinio vertinimo rezultatai parodė, kad augalų ekstraktai turi įtakos varškės sūrių juslinėms savybėms – spalvai, skoniui ir kvapui
The aim of this study was to evaluate the effect of aqueous extracts from different parts of plants such as berries of guelder rose (Viburnum opulus), seeds of cardamom (Elettaria cardamomum), musk (Myristica fragrans) and indian cumin (Cuminum cyminum), rootstock of ginger (Zingiber officinale) and liquorice (Glycyrrhiza glabra) on the quality of curd-type cheese. We produced organoleptically acceptable aqueous plant extracts (1.5% concentration) and evaluated their antimicrobial activity. According to the standard methodology we manufactured curd-type cheese. During the storage we identified physico-chemical properties (pH and colour coordinates), the number of lactic acid bacteria (LAB) and sensoryprofile properties of the final product. The experiment shows that plant extracts extended the shell-life of curd-type cheese, and the substances contained there act as natural preservatives. Curd-type cheese supplemented with plant extracts compared to the control sample is microbiologically safe. The study proves that curd-type cheese can be improved by adding plants rich in biological active substances, to improve the sensory properties, increase the biological value and extend the shell-life as safety by natural means. The effect of plant extracts has shown sensory properties of curd-type cheese – colour, taste, odour and acceptability. Keywords: curd-type cheese, aqueous plant extracts, sensory and physico-chemical analysis
Internet: http://www.lmaleidykla.lt/ojs/index.php/zemesukiomokslai/article/view/3754/2552
http://www.lmaleidykla.lt/ojs/index.php/zemesukiomokslai/article/view/3754/2552
Affiliation(s): Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.78 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

56
checked on Sep 9, 2020

Download(s)

14
checked on Sep 9, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.