Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/91120
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Danilčenko, Honorata;Dabkevičius, Zenonas;Jarienė, Elvyra;Tarasevičienė, Živilė;Televičiūtė, Dalė;Tamošiūnas, Alfonsas;Jeznach, Maria
Title: The effect of stinging nettle and field horsetail extracts on the synthesis of biologically active compounds in germinated leguminous and quinoa seed
Other Title: Didžiųjų dilgėlių ir dirvinių asiūklių ekstraktų poveikis biologiškai aktyvių junginių sintezei daigintose pupinių augalų ir bolivinių balandų sėklose
Is part of: Žemdirbystė = Agriculture / Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, Aleksandro Stulginskio universitetas. Akademija, (Kėdainių r.), T. 104, Nr. 4 (2017)
Extent: p. 337-344
Date: 2017
Note: e-ISSN 2335-8947
Keywords: antioksidacinis aktyvumas;antioksidaciniai junginiai;sėklos;tirpalai;antioxidant activity;seed;solutions
Abstract: Tyrimo tikslas – įvertinti didžiosios dilgėlės (Urtica dioica L.) ir dirvinio asiūklio (Equisetum arvense L.) vandeninių ekstraktų poveikį antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių junginių sintezei daiginamose sėklose. Mėlynžiedės liucernos (Medicago sativa L.), valgomojo lęšio (Lens culinaris L.), spindulinės pupuolės (Vigna radiata L.) ir bolivinės balandos (Chenopodium quinoa Willd.) sėklos buvo daigintos 72 valandas 22° C temperatūroje tamsoje. Dygstančios sėklos kasdien drėkintos vandeniniais dirvinio asiūklio ir didžiosios dilgėlės ekstraktais. Daiginimo metu daugiausia antocianinų nustatyta bolivinių balandų sėklose, drėkintose dilgėlių ekstraktu, lyginant su sėklomis, drėkintomis tik vandeniu. Vitamino C kiekis daigintuose lęšiuose, drėkintuose dilgėlių ekstraktu, esmingai padidėjo iki 40,65 mg 100 g-1, asiūklių ekstraktu – iki 42,48 mg 100 g-1, o spindulinėse pupuolėse, drėkintose asiūklių ekstraktu – iki 62,4 mg 100 g-1. Augalų ekstraktai daigintose sėklose neturėjo esminės įtakos vitamino P (rutino) kiekiui, tačiau nustatyta tendencija, kad daigintose sėklose, apdorotose augalų ekstraktais, jo kiekis didėja, išskyrus liucernas. Didžiausias antioksidacinis aktyvumas buvo būdingas daigintoms liucernų ir spindulinių pupuolių sėkloms
The aim of this study was to evaluate the impact of aqueous extracts of stinging nettle (Urtica dioica L.) and field horsetail (Equisetum arvense L.) plants on the synthesis of compounds with antioxidant properties in germinating seeds. The seeds of alfalfa (Medicago sativa L.), dining lentil (Lens culinaris L.), mung bean (Vigna radiata L.) and quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) were germinated for 72 hours. Germinating seeds were imbibed and daily soaked in aqueous stinging nettle and field horsetail plant extracts. We studied the influence of elicitation on the amount of dry matter, anthocyanins, leucoanthocyanins and catechins as well as vitamin C, P and antioxidant activity in germinated seeds. During germination, 34.21% more intense synthesis of anthocyanins occurred in quinoa seeds treated with stinging nettle extract solutions compared with those treated with water only. Under the influence of extracts, the content of vitamin C significantly increased only in lentils, treated with stinging nettle extract by 40.65 mg 100 g-1 fresh weight (FW) and field horsetail extract by 42.48 mg 100 g-1 FW, while in mung beans the increase was noticed after treatment with field horsetail extract (by 62.4 mg 100 g-1). Plant extract solutions did not have statistically significant impact on vitamin P (rutin) accumulation in germinated seeds. However, a trend towards P increase was observed in all germinated seeds, except for alfalfa. Germinated alfalfa seeds and mung beans were characterized by the highest antioxidant activity
Internet: http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/wp-content/uploads/2017/11/104_4_str43.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.09 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

3
checked on Jun 2, 2020

Page view(s)

72
checked on Feb 4, 2020

Download(s)

8
checked on Feb 4, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.