Meat quality of different beef cattle breeds fed high energy forage
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Jukna, Česlovas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Veterinarijos akademija | |
Date |
---|
2017 |
Tyrimo tikslas – ištirti skirtingų mėsinių galvijų veislių mėsos kokybės pokyčius, kai buvo šerta didelės energinės vertės pašarais. Tyrimui buvo sukomplektuotos dvi grupės nekastruotų 200 dienų amžiaus veislių Limuzinų, Šarolė, Angusų, Herefordų ir Simentalių bulių po 10 gyvulių kiekvienoje. Buliukai buvo auginti vienodomis šėrimo ir laikymo sąlygomis. Gyvuliai koncentruotų pašarų gavo normuotai, o siloso galėjo ėsti iki soties. Likusią dalį pašaro sudarė daug smulkių žolių ir kukurūzų silosas. Pasiekus vidutiniškai 500 dienų amžių iš grupės buvo atrinkta po 5 buliukus, labiausiai atitinkančius grupės vidurkį, ir atliktas jų kontrolinis skerdimas. Didžiausias kiekis baltymų nustatytas Aubrakų veislės galvijų mėsoje, mažiausias – Herefordų veislės galvijų mėsoje, skirtumas sudarė 1,79 % (P < 0,05). Nustatyta neesminė veislės įtaka mėsos sausųjų medžiagų kiekiui. Gauti skirtumai tarp veislių, susiję su mėsos kietumu: kiečiausia buvo Aubrakų veislės galvijų mėsa, švelniausia ‒ Šarolė veislės, skirtumas sudarė 0,9 kg cm-2 (P < 0,01). Nustatyti neesminiai skirtumai tarp veislių, susiję su mėsos vandeningumu, vandens rišlumu ir virimo nuostoliais. Didžiausias kiekis tarpraumeninių riebalų nustatytas Herefordų veislės mėsoje, mažiausias ‒ Aubrakų veislės, skirtumas sudarė 1,48 % (P < 0,05). Prancūziškų veislių (Šarolė ir Limuzinų) bulių mėsa buvo šviesesnė, jos vandens rišlumas didesnis – 0,78‒0,82 % (P > 0,05), palyginus su greitai bręstančių angliškų veislių (Herefordų ir Angusų) bulių mėsa (P > 0,05).
The aim of this study was to investigate the changes in meat quality characteristics of different beef cattle breeds fed high energy forage. The study included 200 days old uncastrated beef cattle of the following breeds: Limousin, Charolais, Angus, Hereford and Simmental. Feeding and housing conditions for bulls were the same. Animals were given a certain amount of concentrated forage plus silage ad libitum. The rest of the feed consisted of small amounts of grass and corn silage. When the bulls were 500 days old, 5 bulls from each group, best meeting the average indicators, were selected for control slaughter. No substantial influence of breed on the amount of dry food was determined. The meat of Aubrac breed was determined to have the highest meat protein sufficiency rate, while the lowest rate was found in the meat of Hereford breed. The difference reached up to 1.79% (P < 0.05). Differences between breeds for meat tenderness were observed as well. The toughest meat was from the Aubrac breed cattle, while the tenderest was from the Charolais breed meat. The difference reached up to 0.9 kg cm-2 (P < 0.01). There were no significant differences between breeds for water content of meat, water holding capacity and cook loss. Intramuscular fat level varied according to the breed. The meat of Hereford breed was determined to have the highest level of intramuscular fat, while the lowest level was found in the Aubrac breed meat. The difference was 1.48% (P < 0.05). Differences between breeds for physical meat quality were observed as well. The meat of French breeds (Charolais and Limousine) was lighter and had higher water holding capacity – 0.78–0.82% (P > 0.05) as compared to the meat of English breeds (Hereford and Angus).
e-ISSN 2335-8947
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.746 | 1.647 | 1.647 | 1.647 | 1 | 0.453 | 2017 | Q3 |
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.746 | 1.647 | 1.647 | 1.647 | 1 | 0.453 | 2017 | Q3 |
Journal | Cite Score | SNIP | SJR | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste | 1.3 | 0.504 | 0.272 | 2017 | Q3 |