Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/90933
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Jukna, Vigilijus;Jukna, Česlovas;Prusevičius, Vaidotas;Meškinytė-Kaušilienė, Edita;Pečiulaitienė, Nijolė
Title: Meat quality of different beef cattle breeds fed high energy forage
Other Title: Didelės energinės vertės pašarų įtaka įvairių veislių mėsinių galvijų mėsos kokybei
Is part of: Žemdirbystė = Agriculture / Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, Aleksandro Stulginskio universitetas. Akademija, (Kėdainių r.), T. 104, Nr. 3 (2017)
Extent: p. 277–282
Date: 2017
Note: e-ISSN 2335-8947
Keywords: buliai;grynaveislis;koreliacija;mėsos kokybė;pašarai;bulls;correlation;feed;meat quality;purebred
Abstract: Tyrimo tikslas – ištirti skirtingų mėsinių galvijų veislių mėsos kokybės pokyčius, kai buvo šerta didelės energinės vertės pašarais. Tyrimui buvo sukomplektuotos dvi grupės nekastruotų 200 dienų amžiaus veislių Limuzinų, Šarolė, Angusų, Herefordų ir Simentalių bulių po 10 gyvulių kiekvienoje. Buliukai buvo auginti vienodomis šėrimo ir laikymo sąlygomis. Gyvuliai koncentruotų pašarų gavo normuotai, o siloso galėjo ėsti iki soties. Likusią dalį pašaro sudarė daug smulkių žolių ir kukurūzų silosas. Pasiekus vidutiniškai 500 dienų amžių iš grupės buvo atrinkta po 5 buliukus, labiausiai atitinkančius grupės vidurkį, ir atliktas jų kontrolinis skerdimas. Didžiausias kiekis baltymų nustatytas Aubrakų veislės galvijų mėsoje, mažiausias – Herefordų veislės galvijų mėsoje, skirtumas sudarė 1,79 % (P 0,05), palyginus su greitai bręstančių angliškų veislių (Herefordų ir Angusų) bulių mėsa (P > 0,05)
The aim of this study was to investigate the changes in meat quality characteristics of different beef cattle breeds fed high energy forage. The study included 200 days old uncastrated beef cattle of the following breeds: Limousin, Charolais, Angus, Hereford and Simmental. Feeding and housing conditions for bulls were the same. Animals were given a certain amount of concentrated forage plus silage ad libitum. The rest of the feed consisted of small amounts of grass and corn silage. When the bulls were 500 days old, 5 bulls from each group, best meeting the average indicators, were selected for control slaughter. No substantial influence of breed on the amount of dry food was determined. The meat of Aubrac breed was determined to have the highest meat protein sufficiency rate, while the lowest rate was found in the meat of Hereford breed. The difference reached up to 1.79% (P 0.05) as compared to the meat of English breeds (Hereford and Angus)
Internet: http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/wp-content/uploads/2017/08/104_3_str35.pdf
Affiliation(s): Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Veterinarijos akademija
Lietuvos žemės ūkio ministerija
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.6 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

2
checked on Mar 3, 2020

Page view(s)

42
checked on Jan 6, 2020

Download(s)

10
checked on Jan 6, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.