Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/90265
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian conference proceedings (P1f)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Paulauskienė, Aurelija;Žebrauskienė, Audronė;Jurevičienė, Vitalija
Title: Smulkiavaisių dumplūnių Physalis l. cheminės sudėties įvertinimas
Is part of: Sveikatos dizainas – 2016: mokslinės praktinės konferencijos medžiaga / Aleksandro Stulginskio universitetas. Akademija: ASU leidybos centras, 2016
Extent: p. 82-86
Date: 2016
Keywords: Smulkiavaisė dumplūnė;cheminė sudėtis;maistinė vertė;small-fruited physalis;chemical composition;nutrition value
ISBN: 9786094491115
Abstract: 2007–2008 m. ASU pomologiniame sode augintos dviejų rūšių dumplūnės Physalis L.: Physalis peruviana L. ir Physalis pubescens L. Cheminės sudėties tyrimai atlikti ASU Žemės ūkio ir maisto mokslų institute standartiniais metodais. Įvertinta dumplūnių vaisių cheminė sudėtis – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, askorbo rūgšties, žaliosios ląstelienos ir žaliųjų pelenų kiekiai. Atlikus tyrimus nustatyta, kad geresnė cheminė sudėtis, tuo pačiu ir maistinė vertė buvo Physalis peruviana L. dumplūnių vaisių, nes juose susikaupė daugiau sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, žaliųjų pelenų ir askorbo rūgšties. Physalis pubescens L. dumplūnių vaisiuose nustatyti didesni žaliosios ląstelienos kiekiai
In the orchard of Aleksandras Stulginskis University during 2007–2008 have been grown two species of genus Physalis L.: Physalis peruviana L. and Physalis pubescens L. Analyses of chemical composition have been performed at the Institute of Agricultural and Food Science by standard methods. It was evaluated chemical composition of two investigated Physalis L. species – amount of dry matter, soluble solids, ascorbic acid, crude fibre and crude ash. Chemical composition and nutritional value of Physalis peruviana L. fruits were better since accumulated 0.2 percent more of dry matter, 0.37 percent of soluble solids, 0.02 percent of crude ash and 7.92 percent of ascorbic acid. In fruits of Physalis pubescens L. was determined bigger amount of crude fibber – 2.98 %
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/90265
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml6.15 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

62
checked on Jun 1, 2020

Download(s)

10
checked on Jun 1, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.