Changes in chemical composition during ripening of Actinidia kolomikta fruits
Date |
---|
2016 |
Fruits of the Actinidia genus are attributed to a fruit group with critical maturation period. Therefore is very important to identify fruits picking time which determines the persistence and qu-ality of the fruit. In Lithuania A. kolomikta fruits should be picked during the technical maturity phase because they get soft rapidly. The purpose of this work was to investigate changes in chemical com-position of A. kolomikta fruits during maturation period. Four cultivars of Actinidia kolomikta fruits – ‘Landė’, ‘Paukštės Šakarva’, ‘Laiba’ and ‘Lankė’ – were investigated. Fruits were picked three times in two-day intervals: first – August 11, second – August 13, and third – August 15. Picked fruits were ripened four days at 20±2° C temperature in room, pour a thin layer. Was analysed fruits chemical composition during ripening on plant, fresh fruits of all pickings and fruits after two and four days of ripening in room temperature. The amount of dry matter was determined by drying the samples to the constant mass at the temperature of 105 ºC, of soluble solids – by refractometric method and of ascorbic acid – by titration with 2.6-Dichlorphenolindophenol sodium salt dihydrate. The investi-gation showed that during ripening period content of dry matter and soluble solids increases while the content of ascorbic acid decreases. The biggest amount of dry matter accumulated in fruits of Actinidia kolomikta picked 62+4 days after the most abundant flowering and ripened at 20±2° C tem-perature four days. Such fruits must remain in good condition the longest and are best suited for drying, jams making, etc. The biggest amount of soluble solids was in fruits picked 62+2 days after the most abundant flowering and ripened at 20±2° C temperature four days. These fruits have the best taste characteristics for fresh consumption and freezing.
Actinidia vaisiai priskiriami grupei vaisių, kurie pasižymi kritiniu sunokimo period. Todėl labai svarbu nustatyti vaisių skynimo laiką, kai vaisiai yra geriausios kokybės. Lietuvoje A. kolomikta vaisiai skinami techninės brandos, nes greitai noksta, o prinokę – krenta. Šio darbo tikslas – nustatyti A. kolo-mikta vaisių cheminės sudėtties pokyčius nokimo metu. Tirti keturių margalapės aktinidijos veislių – ‘Landės’, ‘Paukštės Šakarvos’, ‘Laibos’ ir ‘Lankės’ – vaisiai. Vaisiai skinti tris kartus kas dvi dienas: pirmą kartą – rugpjūčio mėn. 11 d., antrą kartą – rugpjūčio mėn. 13 d. ir trečią kartą – rugpjūčio mėn. 15 d. Nuskinti vaisiai nokinti keturias dienas 20±2° C temperatūroje patalpoje supilti plonu sluoksnius. Buvo analizuota cheminė sudėtis šviežiai nuskintų vaisių nuo krūmų ir nokinamų patalpoje. Sausosios me-džiagos nustatytos džiovinant mėginius iki pastovios masės 105 ºC temperatūroje, tirpios sausosios me-džiagos – refraktometru, askorbo rūgštie kiekis – titruojant 2,6-dichlorfenolindofenolio natrio druska. Tyrimai parodė, kad nokimo metu sausųjų ir tirpių sausųjų medžiagų kiekiai didėja, o askorbo rūgšties – mažėja. Didžiausius sausųjų medžiagų kiekius sukaupė Actinidia kolomikta vaisiai nuskinti 62+4 dienos po gausiausio augalų žydėjimo ir nokinti keturias dienas 20±2° C temperatūros patalpoje. Šie vaisiai tinka džiovinimui, džemams ir kitiems perdirbimo produktams. Didžiausi kiekiai tirpių sausųjų medžiagų buvo vaisiuose, nuskintuose 62+2 dienos po gausiausio žydėjimo ir nokintuose 20±2° C temperatūroje keturias dienas. Šių vaisių geriausios skoninės savybės, todėl jie labiausiai tinkami vartoti švieži ir šaldyti. Didžiausi askorbo rūgšties kiekiai nustatyti pirmojo skynimo vaisiuose nokintuose dvi dienas 20±2° C temperatūroje.
The highest amount of ascorbic acid accumulated in the fruits of first picking after two days of ripening at 20±2° C temperature