Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/89606
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Tarasevičienė, Živilė;Aleknavičiūtė, Orinta;Velička, Aloyzas;Černiauskienė, Judita;Paulauskienė, Aurelija;Jurevičienė, Vitalija;Krasauskas, Aurimas;Televičiūtė, Dalė
Title: Fotosintezės pigmentų kiekio ir spalvos kitimas mažosiose salotose laikymo metu
Other Title: Changes of photosynthetic pigments amount and colour of baby leaves lettuce during storage
Is part of: Žemės ūkio mokslai. , 2016, t. 23, nr. 2
Extent: p. 65-69
Date: 2016
Keywords: Bendras karotenoidų kiekis;Chlorofilas a ir b;Laikymas;Lapinės salotos;Spalva;Chlorophyls a and b;Colour;Leaves lettuce;Storage;Total amount of carotenoids
Abstract: Tyrimai atlikti Aleksandro Stulginskio universitete. Tirtos keturių veislių mažosios salotos: raudonlapės ‘Ovired’ ir ‘Redza’ bei žalialapės ‘Alanet’ ir ‘Lettony’. Salotos pasėtos 2015 m. gegužės 8 d., nuimtos – 2015 m. birželio 5 d. Laikytos šaldytuve 2 ± 0,5 °C temperatūroje esant 90 % santykiniam drėgniui 14 dienų. Laikomose salotose analizuoti fotosintetinių pigmentų kiekio ir spalvos pokyčiai. Spalvos pokyčiai įvertinti spektrofotometru nustačius L*a*b* koordinačių reikšmes NBS vienetais, o fotosintetinių pigmentų – ištyrus chlorofilo a ir b bei bendrą karotenoidų kiekį. Laikymo metu fotosintetinių pigmentų kiekis visų tirtųjų veislių mažųjų salotų lapuo­se keičiasi labai nežymiai. Keturiolika laikymo dienų nepaskatino salotų senėjimo proceso tiek, kad būtų nustatytas statistiškai esminis chlorofilo a skilimas, o chlorofilo b pokyčiai dar mažesni. Bendrasis karotenoidų kiekis statistiškai esminiai didėjo visų veislių, išskyrus ‘Ovired’, salotų lapuose. Spalva priklauso nuo genetinių salotų veislių savybių, tačiau laikymo metu kai kurie spalviniai komponentai skyla, ir maisto žaliavų spalva keičiasi. Laikant mažąsias salotas keičiasi jų L* koordinatės reikšmė, salotų lapai šviesėja, o žalialapių salotų lapų spalvos koordinatės b* reikšmė didėja (salotos gelsta)
Research was carried out at Aleksandras Stulginskis University. Four varieties of baby leaves lettuce were investigated: ‘Ovired’, ‘Redza’, ‘Alanet’, and ‘Lettony’. Lettuce was stored for 14 days in a refrigerator at 2 ± 0.5 °C temperature and 90% relative humidity. Chlorophyls, total carotenoid contents, and lettuce colour were determined periodically during the storage. Amounts of photosynthetic pigments in baby leaves during the 14-day storing period in the refrigrator changed slightly. These metabolites changes can be more related with genetic properties of baby leaves than with storing conditions. Colour depends on lettuce genetic properties, but during storage destruction of colourful compounds can be observed and colour of raw agricultural products changes. The value of L* coordinate changes, lettuce leaves lighten, and the value of b* coordinate shows the yellowing of lettuce leaves
Internet: http://www.lmaleidykla.lt/ojs/index.php/zemesukiomokslai/article/view/3298/2103
http://www.lmaleidykla.lt/ojs/index.php/zemesukiomokslai/article/view/3298/2103
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml9.84 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

44
checked on Jan 7, 2020

Download(s)

6
checked on Jan 7, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.