Fotosintezės pigmentų kiekio ir spalvos kitimas mažosiose salotose laikymo metu
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2016 |
Tyrimai atlikti Aleksandro Stulginskio universitete. Tirtos keturių veislių mažosios salotos: raudonlapės ‘Ovired’ ir ‘Redza’ bei žalialapės ‘Alanet’ ir ‘Lettony’. Salotos pasėtos 2015 m. gegužės 8 d., nuimtos – 2015 m. birželio 5 d. Laikytos šaldytuve 2 ± 0,5 °C temperatūroje esant 90 % santykiniam drėgniui 14 dienų. Laikomose salotose analizuoti fotosintetinių pigmentų kiekio ir spalvos pokyčiai. Spalvos pokyčiai įvertinti spektrofotometru nustačius Lab* koordinačių reikšmes NBS vienetais, o fotosintetinių pigmentų – ištyrus chlorofilo a ir b bei bendrą karotenoidų kiekį. Laikymo metu fotosintetinių pigmentų kiekis visų tirtųjų veislių mažųjų salotų lapuose keičiasi labai nežymiai. Keturiolika laikymo dienų nepaskatino salotų senėjimo proceso tiek, kad būtų nustatytas statistiškai esminis chlorofilo a skilimas, o chlorofilo b pokyčiai dar mažesni. Bendrasis karotenoidų kiekis statistiškai esminiai didėjo visų veislių, išskyrus ‘Ovired’, salotų lapuose. Spalva priklauso nuo genetinių salotų veislių savybių, tačiau laikymo metu kai kurie spalviniai komponentai skyla, ir maisto žaliavų spalva keičiasi. Laikant mažąsias salotas keičiasi jų L* koordinatės reikšmė, salotų lapai šviesėja, o žalialapių salotų lapų spalvos koordinatės b* reikšmė didėja (salotos gelsta).
Research was carried out at Aleksandras Stulginskis University. Four varieties of baby leaves lettuce were investigated: ‘Ovired’, ‘Redza’, ‘Alanet’, and ‘Lettony’. Lettuce was stored for 14 days in a refrigerator at 2 ± 0.5 °C temperature and 90% relative humidity. Chlorophyls, total carotenoid contents, and lettuce colour were determined periodically during the storage. Amounts of photosynthetic pigments in baby leaves during the 14-day storing period in the refrigrator changed slightly. These metabolites changes can be more related with genetic properties of baby leaves than with storing conditions. Colour depends on lettuce genetic properties, but during storage destruction of colourful compounds can be observed and colour of raw agricultural products changes. The value of L* coordinate changes, lettuce leaves lighten, and the value of b* coordinate shows the yellowing of lettuce leaves.