Micromycetes contaminating nuts used for food
Date |
---|
2015 |
Riešutai yra vienas labiausiai vartotojų mėgstamų maistingų produktų, kurių sudėtyje yra daug riebalų ir baltymų. Dėl juose esančio mažo drėgmės kiekio jie nėra gera terpė mikroorganizmų vystymuisi, todėl yra atsparūs mikrobiologiniam gedimui. Tirti šešiose skirtingose Kauno prekybos vietose įsigyti keturių rūšių riešutų mėginiai. Drėgmės kiekis riešutuose nustatytas mėginius džiovinant 103 (±2) °C temperatūroje šešias valandas. Siekiant nustatyti mikromicetų kolonijų skaičių, skiediniai buvo pasėti į mitybinę terpę. Mikrobiologinė analizė atskleidė, kad importuoti riešutai yra gausiai užteršti įvairių genčių mikromicetais. Drėgmės kiekis riešutuose priklauso nuo jų rūšies ir įsigijimo vietos. Didžiausias drėgmės kiekis nustatytas graikiniuose riešutuose – 13,93 %, beveik perpus mažesnis pistacijų ir lazdynų riešutuose – atitinkamai 6,38 ir 6,76 %. Mažiausias mikromicetų pradų skaičius nustatytas lazdynų riešutuose – 9,11 × 103 bei žemės riešutuose – 11,46 × 103 ksv/g. Didžiausia mikrobiologine tarša išsiskyrė graikiniai riešutai, čia bendras mikromicetų pradų skaičius sudarė 20,90 × 103 ksv/g. Riešutuose rastos aštuonios mikromicetų gentys (Aspergillus spp., Acremonium spp., Cladosporium spp., Fusarium spp., Mucor spp., Rhizopus spp., Paecilomyces spp., Penicillium spp.) ir išskirta šešiolika jų rūšių. Didžiausia mikromicetų įvairovė nustatyta lazdynų ir graikiniuose riešutuose. Aspergillus, Mucor ir Penicillium genčių mikromicetai vyrauja visuose riešutų mėginiuose, tačiau dominavo Aspergillus genties mikromiceai.
Nuts are one of the most delicious and nutritious foods, but due to the extremely high fat, protein and low water content they are quite refractory to spoilage by microorganisms. In this study a wide range of microorganisms was recorded. The sam - ples were collected from 6 different markets in Kaunas, Lithu - ania. The moisture content of nuts was determined by drying the samples in an oven at 103 (±2) °C temperature for 6 hours. Dilution plating (a surface-spread method) was used for colony counting. The analyses of nut samples revealed that imported nuts were quite intensely contaminated with propagules of vari - ous fungi species. The moisture content in the nuts varied in dependence of their type and acquisition place. The highest moisture content was observed in walnuts, 13.93%, while almost twice less in pistachio and hazelnuts, 6.38 and 6.76%, respec - tively. The least number of colony forming units (cfu) of fungi was detected in hazelnuts (9.11 × 10 3 cfu/g) followed by peanuts (11.46 × 10 3 cfu/g). In contrast, walnuts (20.90 × 10 3 cfu/g) rep - resented the highest infections of fungi. A total of 8 different fungal genera ( Aspergillus spp. Acremonium spp., Cladospori um spp., Fusarium spp., Mucor spp., Rhizopus spp., Paecilomy ces spp., and Penicillium spp.) and 16 species were isolated. As pergillus , Mucor and Penicillium genera were more frequently detected than other genera of fungi . Aspergillus spp. was found in the most investigated nut samples. The greatest diversity of micromycetes was detected in hazelnuts and walnuts.