Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/88324
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Jarienė, Elvyra;Danilčenko, Honorata;Černiauskienė, Judita;Levickienė, Dovilė
Title: Antioksidaciniai junginiai baltojo šilkmedžio (Morus alba L.) lapuose
Other Title: Antioxidative compounds in leaves of white mulberry (Morus alba L.)
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2015 : 21 tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2015 : proceedings of the 21th international scientific-practice conference / Aleksandro Stulginskio universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos mokslų akademija. Akademija, 2015, D. 2
Extent: p. 101-104
Date: 2015
Keywords: Baltasis šilkmedis;Lapai;Biocheminė sudėtis;Veislės;White mulberry;Leaves;Biochemical compound;Species
Abstract: Pastaruoju metu ypač didelis dėmesys skiriamas natūraliems junginiams, pasižymintiems antioksidaciniu aktyvumu. Tyrimo tikslas - įvertinti ir palyginti skirtingų veislių šilkmedžių lapų biocheminę sudėtį. Kauno rajono ūkininko šilkmedyne eksperimento tyrimams buvo renkami baltojo šilkmedžio dviejų veislių 'Plodovaja 3' ir 'Smuglianka' lapai. Standartiniais metodais juose buvo nustatyta: sausosios medžiagos, žali riebalai, ląsteliena, baltymai, pelenai, taip pat chlorofilo ir karotenoidų kiekiai. Didžiausi chlorofilo ir karotenoidų kiekiai nustatyti 'Plodovaja 3' veislės lapuose. Šios veislės šilkmedžio lapai, savo maistine verte gali būti naudoji maisto ir farmacijos pramonei
The study of antioxidants from natural sources has gained popularity in recent years. The aim of this research is to determine and compare the content of some antioxidant compounds accumulated in the leaves of different mulberry cultivars. The leaves of two white mulberry cultivars 'Plodovaja 3' and 'Smuglianka' have been selected for determination and comparison of the amounts of dry matter, raw fat, protein, fiber, ash, chlorophyll and carotenoids. Mulberry leaves have been collected from the farmer’s garden which is located in the region of Kaunas (Lithuania). The biochemical composition of mulberry leaves was determined by the standard methods. Significant higher accumulation amount of chlorophyll and carotenoid were determined in leaves of cv 'Plodovaja 3'. From these results, it is inferred that 'Plodovaja 3' mulberry leaves, with their high nutritional value in term of biochemical composition could be used as a potential source of natural antioxidants in food and pharmaceutical industry
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/88324
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.37 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

52
checked on Jan 7, 2020

Download(s)

6
checked on Jan 7, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.