Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/86158
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Jarienė, Elvyra;Danilčenko, Honorata;Vaitkevičienė, Nijolė;Jeznach, Maria;Gajewski, Marek
Title: Natūralūs produktai vartojimui – spalvoti bulvių traškučiai
Other Title: Consumption of natural products - colored potato chips
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2013: 19 tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga = Human and nature safety 2013 : proceedings of the 19th international scientific-practice conference / Aleksandro Stulginskio universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Klaipėdos universitetas, Lietuvos mokslų akademija. Akademija, 2013, D. 1
Extent: p. 102-105
Date: 2013
Keywords: Bulvės;Mėlynos spalvos gumbo minkštimas;Traškučiai;Potatoes;Blue colour of tubers‘ flesh;Chips
Abstract: Naujas vartotojų požiūris į maisto kokybę, taip pat galimybė pasirinkti tinkamus produktus iš gausaus ir įvairaus jų asortimento skatina mokslininkus ir gamintojus tirti ir teikti žmogaus sveikatai vertingus gaminius. Šiai problemai spręsti tiktų bulvės su spalvotu minkštimu, dėl jų antioksidacinio aktyvumo. Šių bulvių padidintas antioksidacinis aktyvumas siejamas su ypač dideliu antocianino pigmento kiekiu juose. Tirtos ‘Blue Congo’ ir ‘Vitelotte’ bulvių veislės, kurių gumbo minkštimas yra mėlynos spalvos. Pirmiausia buvo ištirta gumbų cheminė sudėtis. Po to iš jų buvo pagaminti traškučiai. Pastarųjų kokybė įvertinta taikant cheminius ir fizikinius metodus. Nustatyta, kad ‘Vitelotte’ bulvių gumbai esmingai turtingesni sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, kalio kiekiais, tačiau mažiau sukaupę nitratų nei ‘Blue Congo’ gumbai. Bulvių traškučiai, pagaminti iš ‘Blue Congo’ gumbų buvo esmingai riebalingesni ir drėgnesni nei ‘Vitelotte’
Consumer new attitudes to food quality also the ability to choose the right products from a large assortment, researcher and manufacturers to promote the study and provide valuable products for human health. This problem can help solve potatoes with colored flesh, due to their antioxidant activity. The increase in antioxidant activity is associated with a large amount of anthocyanin pigment in them. Varieties of potatoes such as ‘Blue Congo’ and ‘Vitelotte’, which flesh of the tuber had blue colour, have been investigated. First of all, the chemical composition of tubers was investigated. Then chips were made from them. The quality of chips was evaluated applying chemical and physical methods. It has been defined that the tubers of ‘Vitelotte’ potatoes are substantially richer with dry matter, dry soluble solids, and amount of potassium, but such type of potatoes have concentrated less nitrates than the tubers of ‘Blue Congo’. Potatoes chips made from the tubers of ‘Blue Congo’ have been substantially fatter and wetter than ‘Vitelotte’
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/86158
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.65 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

48
checked on Dec 11, 2019

Download(s)

6
checked on Dec 11, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.