Natūralūs produktai vartojimui – spalvoti bulvių traškučiai
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
Jeznach, Maria | Warsaw University of Life Sciences | LT |
Gajewski, Marek | Warsaw University of Life Sciences | LT |
Date |
---|
2013 |
Naujas vartotojų požiūris į maisto kokybę, taip pat galimybė pasirinkti tinkamus produktus iš gausaus ir įvairaus jų asortimento skatina mokslininkus ir gamintojus tirti ir teikti žmogaus sveikatai vertingus gaminius. Šiai problemai spręsti tiktų bulvės su spalvotu minkštimu, dėl jų antioksidacinio aktyvumo. Šių bulvių padidintas antioksidacinis aktyvumas siejamas su ypač dideliu antocianino pigmento kiekiu juose. Tirtos ‘Blue Congo’ ir ‘Vitelotte’ bulvių veislės, kurių gumbo minkštimas yra mėlynos spalvos. Pirmiausia buvo ištirta gumbų cheminė sudėtis. Po to iš jų buvo pagaminti traškučiai. Pastarųjų kokybė įvertinta taikant cheminius ir fizikinius metodus. Nustatyta, kad ‘Vitelotte’ bulvių gumbai esmingai turtingesni sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, kalio kiekiais, tačiau mažiau sukaupę nitratų nei ‘Blue Congo’ gumbai. Bulvių traškučiai, pagaminti iš ‘Blue Congo’ gumbų buvo esmingai riebalingesni ir drėgnesni nei ‘Vitelotte’.
Consumer new attitudes to food quality also the ability to choose the right products from a large assortment, researcher and manufacturers to promote the study and provide valuable products for human health. This problem can help solve potatoes with colored flesh, due to their antioxidant activity. The increase in antioxidant activity is associated with a large amount of anthocyanin pigment in them. Varieties of potatoes such as ‘Blue Congo’ and ‘Vitelotte’, which flesh of the tuber had blue colour, have been investigated. First of all, the chemical composition of tubers was investigated. Then chips were made from them. The quality of chips was evaluated applying chemical and physical methods. It has been defined that the tubers of ‘Vitelotte’ potatoes are substantially richer with dry matter, dry soluble solids, and amount of potassium, but such type of potatoes have concentrated less nitrates than the tubers of ‘Blue Congo’. Potatoes chips made from the tubers of ‘Blue Congo’ have been substantially fatter and wetter than ‘Vitelotte’.