Changes in technological properties of common wheat (Triticum aestivum L.) grain as influenced by amino acid fertilizers
Date |
---|
2013 |
Veislės ‛Širvinta 1’ žieminiai kviečiai auginti 2006–2009 m. Lietuvos žemės ūkio universiteto (dabar – Aleksandro Stulginskio universitetas) Bandymų stotyje limnoglacialinio lengvo priemolio ant moreninio molio karbonatingame giliau glėjiškame išplautžemyje (IDg4-k). Žiemkenčiai auginti patręšus N150P90K90 mineralinėmis trąšomis, o plaukėjimo tarpsniu (BBCH 51–56) papildomai patręšti per lapus įvairių koncentracijų (0,5–3,0 %) aminorūgščių tirpalais. Tyrimų metu nustatyta, kad aminorūgščių trąšos žieminių kviečių derlingumą padidino 0,13–0,37 Mg ha-1. Šios trąšos pagerino ir grūdų technologines savybes. Patręšus 0,5–2,0 % aminorūgčių tirpalais baltymų kiekis padidėjo 0,62–0,81 proc. vnt., patręšus 0,5–3,0 % tirpalais sedimentacijos vertės padidėjo 3–4 ml, 0,5–1,0 % aminorūgščių tirpalai šlapiojo glitimo kiekį padidino 1,1–1,7 proc. vnt., o kritimo skaičius padidėjo 22 s patręšus 1,0 % aminorūgščių tirpalu. Tyrimų metu nustatytas esminis žieminių kviečių grūdų derlingumo (η = 0,93*) baltymingumo (η = 0,70*) ir sedimentacijos verčių (η = 0,98*) priklausomumas nuo aminorūgščių koncentracijos skystosiose amidinio azoto trąšose.
Experiments with the winter wheat (Triticum aestivum L.) variety ‘Širvinta 1’ were conducted at the Experimental Station of the Lithuanian University of Agriculture (currently – Aleksandras Stulginskis University) during the period 2006–2009 in limnoglacional silty loam on morainne clay loam Cal(ca)ri-Endohypogleyic Luvisol (LVgn- w-cc). The crops were grown on the background of N150P90K90 mineral fertilization and were additionally foliarfertilized with amide nitrogen fertilizer, containing different concentrations (0.5–3.0%) of amino acids, at heading stage BBCH 51–56. Experimental evidence showed that winter wheat grain yield increased by 0.13–0.37 Mg ha-1 under the effect of amino acids. The amino acid fertilizers improved technological properties of grain. Having fertilized with 0.5–2.0% amino acid solutions, the protein content increased by 0.62–0.81 percentage points; having fertilized with 0.5–3.0% solutions the sedimentation values increased by 3–4 ml; and having fertilized with 0.5–1.0% amino acid solutions the wet gluten content increased by 1.1–1.7 percentage points. An increase in the falling number by 22 s occurred having fertilized with 1.0% amino acid solution. The study showed a statistically significant dependence of winter wheat grain yield (η = 0.93*), protein content (η = 0.70*) and sedimentation values (η = 0.98*) on the concentration of amino acids in liquid amide nitrogen fertilizers.
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.523 | 1.564 | 1.564 | 1.564 | 1 | 0.334 | 2013 | Q3 |
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.523 | 1.564 | 1.564 | 1.564 | 1 | 0.334 | 2013 | Q3 |
Journal | Cite Score | SNIP | SJR | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste | 1 | 0.556 | 0.228 | 2013 | Q3 |