Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/83425
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Amšiejus, Algirdas;Danilčenko, Honorata;Jarienė, Elvyra;Jeznach, Maria;Kulaitienė, Jurgita
Title: Terminio apdorojimo įtaka medaus kokybei
Other Title: Heat effect on the quality of honey
Is part of: Veterinarija ir zootechnika. , T. 54 (76) (2011)
Extent: p. 3-7
Date: 2011
Keywords: Medus;Rūšys;Terminis apdorojimas;MELITHERM aparatas;Kokybė;Honey;Type;Heat;Quality
Abstract: Vartotojai dažniausiai pirmenybę teikia skystam ir aukso spalvos medui. Susikristalizavusiam medui suskystinti buvo panaudotas MELITHERM aparatas. Lietuvos ir Lenkijos gyventojų apklausa apie medų parodė, kad paklausesnis yra aukso spalvos (46 proc.) ir skystas (84 proc.) medus. Dažniausiai perkamas liepų (34 proc.) ir poliflorinis medus, mažiausiai megstamas – lipčiaus. Taigi šio darbo tikslas – įvertinti vartotojų nuomonį apie medaus populiarumą ir i štirti MELITHERM aparatu termi škai apdoroto medaus kokybę. Tyrimams pasirinktos penkios augalų žiedų medaus rūš ys – liepų, aviečių, grikių, esparceto ir mi ško. I š Algirdo Am šiejaus bityno (Kauno r.) bitės buvo vežamos į skirtingas girininkijas. Specialiu lengvuoju krovininiu automobiliu rinkti nektaro šeimomis jos buvo pervežamos paryčiui. Medaus kokybinių rodiklių tyrimai atlikti 2008–2009 m. Lietuvos žemės ūkio universiteto Sodininkystės ir daržininkystės katedros Maisto technologijų bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo Kauno teritorijos instituto laboratorijose. Atlikus tyrimų analizę nustatyta, kad visuose tirtuose medaus mėginiuose, ištirpintuose MELITHERM aparatu, drėgmės buvo mažiau nei nekaitintuose. Liepų ir grikių meduje diastazės aktyvumas i šliko nepakitęs nei iki termi škai apdorojant, nei termi škai apdorojus, o esparceto ir mi ško meduje padidėjo. Palyginus įvairių rūšių medų iki tirpinant ir i štirpinus, labiausiai HMF kiekis sumažėjo esparceto meduje
It is natural for many types of honey to granulate or crystallize upon storage. Since the retail honey market largely favors liquid honey, some types of processing are necessary to maintain the liquid state. This is most commonly done by heating, staining or filtration. The objective of this work was to study the effect of heat treatment with Melitherm heater on quality of honey. In this investigation, five different types of honey: lime, raspberry, cockshead, buckwheat and forest were tested. The samples of natural capped honey were collected in 2008-2009 from honeybee colonies located in the different regions in Lithuania. The quality index of honey was estimated at the laboratories of the Department of Horticulture of Lithuanian University of Agriculture and of the National Food and Veterinary Risk Assessment Institute (Kaunas distr.). The results of this study demonstrated that amount of water was lower in samples liquified with Melitherm heater compared to untreated samples. The activity of diastase before and after heating in raspberry and cockshead types of honey slightly increased and in lime and buckwheat honey was comparable. The amount of HMF stays the same after melting. In addition, the amount of hidroksimetilfurfurol after heating was significantly reduced only in cockshead type of honey
Internet: https://vetzoo.lsmuni.lt/data/vols/2011/54/pdf/amsiejus.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml9.62 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

1
checked on Mar 28, 2020

Page view(s)

46
checked on Nov 3, 2019

Download(s)

8
checked on Nov 3, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.