Vaistinio smidro (Asparagus officinalis L.) introdukuotų veislių ūglių derliaus ir maistinės kokybės įvertinimas
Date |
---|
2010 |
Vaistinio smidro introdukuotų veislių biomorfologinių savybių tyrimai atlikti 2004-2009 m. Lietuvos žemės ūkio universiteto Sodininkystės ir daržininkystės katedroje. Tirtos vaistinio smidro introdukuotų veislių: standartinių - 'D'Argenteuil Primaticcio', 'Schwetzinger Meisterschub', 'Eposs', 'Schneekopf', 'Rambo', 'Gartner Saat' ir vyriškų - 'Ravel', 'Ramos', 'Ramada', 'Rally', 'Ranger' bei kontrolinės 'Mary Washington' - biologinės savybės, nustatytas derlingumas, įvertinti ūglių kokybės rodikliai, cheminė sudėtis. Nustatyta, kad derliaus dydžiui esminės įtakos turi veislės savybės, ekologinės sąlygos (temperatūros ir drėgmės kaita ūglių formavimosi ir derėjimo metu). Tyrimų duomenimis, derlingiausios veislės standartinių grupėje - 'Schwetzinger Meisterschub', 'Eposs' ir 'Rambo', vyriškų - 'Ravel', 'Ramos' bei 'Ranger'. Ūglių kokybės rodikliai (vid. ilgis, skersmuo ir masė) atitiko standartų kokybės reikalavimus. Maisto medžiagų kiekiui smidrų ūgliuose turėjo įtakos veislės savybės. Standartinių veislių ūgliuose nustatytas didesnis sausųjų medžiagų, žaliųjų pelenų, vitamino C ir nitratų kiekis; vyriškų - daugiau žaliųjų riebalų ir kalio. Įvertinus tiriamų veislių derlingumą ir cheminę sudėtį, vertingiausia veislė - vyriška 'Ravel', standartinių grupėje - vertingesnės 'Schwetzinger Meisterschub' ir 'Rambo'.
The researches of biomorphological characteristics of introduced cultivars of asparagus were carried out over the period of 2004 – 2009 in the department of Horticulture of Lithuanian University of Agriculture. There were made investigation of biological characteristics, evaluation of productivity, and estimation of indexes of the sprouts quality and chemical composition of several introduced varieties of asparagus, such as: standard cultivars: D’Argenteuil Primaticcio,’ ‘Schwetzinger Meisterschub,’ ‘Eposs,’ ‘Schneekopf,’ ‘Rambo,’ and ‘Gartner Saat;’ male cultivars: ‘Ravel,’ ‘Ramos,’ ‘Ramada,’ ‘Rally,’ ‘Ranger;’ and cultivar ‘Mary Washington’ (control). The experimental findings showed that the size of yield was essentially influenced by characteristics of cultivar and ecological conditions (the fluctation of temperature and humidity during the period of formation and harvest of shoots). According to the research data, the most productive standard cultivars were ‘Schwetzinger Meisterschub,’ ‘Eposs,’ and ‘Rambo,’ in addition, the most productive male varieties were ‘Ravel,’ ‘Ramos’ and ‘Ranger.’ Moreover, indexes of shoots quality (average of length, diameter and mass) complied with the requirements of standard quality. The amount of nutrient in sprouts of asparagus was influenced by cultivar characteristics. In addition, shoots of the standard varieties had bigger amount of dry matter, crude ashes, vitamin C and nitrates. However, bigger amount of crude fats and potassium was in the male cultivars. After the evaluation of productivity and chemical composition of the investigated cultivars, there were found out that the most valuable variety were male cultivar ‘Ravel,’ also, valuable in the group of standard cultivars were ‘Schwetzinger Meisterschub’ and ‘Rambo.’