Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/82179
Type of publication: Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Energetika ir termoinžinerija / Energetics and thermal engineering (T006)
Author(s): Buragienė, Sidona
Title: Grūdų mikologinės taršos mažinimas elektrochemiškai aktyvuotu vandeniu
Other Title: The reduction of mycological contamination of grain with electrolyzed water
Is part of: Inžinerija = Engineering : mokslo darbai / Lietuvos žemės ūkio universitetas. , Nr.9 (1) (2008)
Extent: p. 24-29
Date: 2008
Keywords: Kviečiai;Mikromicetai;Anolitas;Wheat;Anolite;Micromycetes
Abstract: Tyrimai atlikti Kauno rajone. Tirta kviečių grūdų mikrobiologinė tarša, kai jų auginimo technologijos buvo skirtingos: įprastinė (chemizuota) ir ekologinė. Kviečių mikologinei taršai mažinti buvo naudotas elektroaktyvuotas vanduo (anolitas). Nustatyta, kad grūduose augintuose taikant ekologinę kviečių auginimo technologiją vyravo Fusarium genties mikromicetai (75% visų išskirtų ir identifikuotų mikromicetų rūšių) ir Cladosporium genties mikromicetai (20% visų išskirtų ir identifikuotų mikromicetų rūšių). Taikant chemizuotą kviečių auginimo technologiją vyravo: Alternaria genties mikromicetai (25% visų išskirtų ir identifikuotų mikromicetų rūšių), Fusarium genties mikromicetai (25% visų išskirtų ir identifikuotų mikromicetų rūšių), Penicillium genties mikromicetai (25% visų išskirtų ir identifikuotų mikromicetų rūšių) ir Rhizopus genties mikromicetai (20% visų išskirtų ir identifikuotų mikromicetų rūšių). Tiriant kviečių grūdų mikrobiologinę taršą nustatyta, kad taikant tiek ekologinę, tiek ir chemizuotą auginimo technologijas mikromicetų rūšių skaičius buvo vienodas, tačiau didėjantis grūdų kelyje nuo lauko iki sandėlio. Jei grūduose iš javų varpų buvo nustatyta po 8 mikromicetų rūšis, tai kombaino bunkeryje atitinkamai 11 ir 12, o po transportavimo jau po 16 mikromicetų rūšių. Nustatyta, kad prieš grūdų paviršiuje esančius mikromicetus veiksmingas poveikis gautas tik apdorojus 0,05% Cl koncentracijos tirpalu. Elektroaktyvuotu vandeniu (0,05% Cl koncentracija) grūdų mikologinę taršą galima sumažinti beveik 2,5 karto. Optimali apdorojimo trukmė yra nuo 0,5 iki 1 val
The studies were made in Kaunas distr. in 2004. Microbiological contamination of grain of wheat "Sirvinta", when their cultivation technologies are different: chemicized and ecological, was studied. Electrolyzed water (anolite) was used for the reduction of microbiological contamination of grain. It was determined that micromycetes of Fusarium and Cladosporium genuses dominated in grain that were cultivated by using an ecological technology of wheat cultivation. While applying chemicized technology of wheat, the following micromycetes dominated: micromycetes of Alternaria genus (25% of all isolated and identifies species of micromycetes), micromycetes of Fusarium genus (25% of all isolated and identifies species of micromycetes), micromycetes of Pencilium genus (25% of all isolated and identifies species of micromycetes) and micromycetes of Rhizopus genus (20% of all isolated and identifies species of micromycetes). It was determined that effective influence against micromycetes that were on the surface of grain was reached only after processing with anolite solution of 0.05% Cl concentration. Optimal duration of processing is from 0.5 until 1 h
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/82179
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml6.98 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

54
checked on Jun 2, 2020

Download(s)

10
checked on Jun 2, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.