Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/82122
Options
Dumplūnių (Physalis L.) rūšių biologinių savybių ir cheminės sudėties palyginimas
Type of publication
Straipsnis kitoje duomenų bazėje / Article in other database (S4)
Author(s)
LT | ||||
LT | ||||
LT | Lietuvos žemės ūkio universitetas | LT | ||
LT | Lietuvos žemės ūkio universitetas | LT | ||
LT |
Title
Dumplūnių (Physalis L.) rūšių biologinių savybių ir cheminės sudėties palyginimas
Other Title
Comparison of biological characteristics and chemical composition of Physalis L. species
Is part of
Žemės ūkio mokslai. , 2009, T. 16, Nr. 1-2
Date Issued
Date Issued |
---|
2009 |
Is Referenced by
Extent
p. 53-60
Field of Science
Abstract
Two species of the genus Physalis L., Physalis peruviana L. and Physalis pubescens L., were grown at the Lithuanian University of Agriculture during 2007–2008. Analyses of chemical composition were performed at the Department of Horticulture of the Lithuanian University of Agriculture and at the Laboratory of Plant Physiology of the Lithuanian Institute of Horticulture. The biological characteristics and productivity of Physalis L. species were investigated. The growth, productivity and fruit weight of P. peruviana and P. pubescens plants were species-dependent. The average fruit mass and the total productivity were higher in Physalis pubescens L. The chemical composition of both Physalis L. species (dry matter content, soluble solids, ascorbic acid, soluble carbohydrate and crude fibre) was evaluated. The highest content of dry matter and ascorbic acid were estimated in mature fruits harvested in August. The significantly highest content of dry matter (16.73%) and of ascorbic acid (25.66 mg 100 g–1) was determined in Physalis peruviana L fruits. The highest content of soluble solids was accumulated in fruits harvested in September and in Physalis peruviana L. fruits (10.13%). The lowest contents of dry matter, soluble solids and vitamin C were found in fruits harvested in October. The largest amount of crude fibber (2.98%) was determined in Physalis pubescens L. fruits. The total amount of soluble carbohydrates in the Physalis L. fruits was similar. The higger content of fructose and maltose was determined in Physalis pubescens L. fruits (respectively 0.84 and 0.07%), and of glucose and saccharose in Physalis peruviana L. fruits (respectively 0.78 and 0.31%).
2007–2008 m. LŽŪU augintos dviejų rūšių dumplūnės Physalis L. – Physalis peruviana L. ir Physalis pubescens L. Cheminės sudėties tyrimai atlikti LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedroje bei LSDI Augalų fiziologijos laboratorijoje. Tirtos jų biologinės savybės, derlingumas. Dumplūnių augimas, derlius bei vidutinė vaisiaus masė priklausė nuo dumplūnių rūšies. Physalis pubescens L. bendras derlius ir vidutinė vaisiaus masė buvo didesnė. Įvertinta dumplūnių vaisių cheminė sudėtis – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, askorbo rūgšties, žaliosios ląstelienos ir sacharidų kiekiai. Nustatyta, kad sausųjų medžiagų ir askorbo rūgšties daugiau sukaupė rugpjūtį nuskinti sunokę vaisiai. Patikimai didžiausi šių junginių kiekiai buvo Physalis peruviana L. vaisiuose – 16,73 % sausųjų medžiagų ir 256,6 mg kg–1 askorbo rūgšties. Daugiau tirpių sausųjų medžiagų sukaupė rugsėjį surinkti vaisiai. Didžiausi kiekiai – 10,13 % – nustatyti taip pat Physalis peruviana L. vaisiuose. Spalį surinktuose vaisiuose visų šių junginių kiekiai buvo mažiausi. Didesnius vidutinius žaliosios ląstelienos kiekius sukaupė Physalis pubescens L. vaisiai – 2,98 %. Bendrasis sacharidų kiekis abiejų rūšių dumplūnių vaisiuose buvo panašus. Daugiau fruktozės ir maltozės nustatyta Physalis pubescens L. vaisiuose – atitinkamai 0,84 ir 0,07 %, daugiau gliukozės ir sacharozės – Physalis peruviana L. vaisiuose – atitinkamai 0,78 ir 0,31 %.
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)