The effect of light quality on the antioxidative properties of green barely leaves
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Urbonavičiūtė, Akvilė | ||
Date |
---|
2009 |
Šiame darbe įvertinome šviesą emituojančių diodų apšvietimo spektro įtaką jaunų miežių želmenų antioksidacinėms savybėms. Tirtų lietuviškų vasarinių miežių veislių ‘Luokė’ ir ‘Aura’. Septynių dienų želmenų, švitintų po raudonų (638, 669 nm), mėlynos (445 nm) ir tolimosios raudonos (731 nm) komponenčių deriniais, laisvųjų radikalų surišimo geba ir fenolinių junginių bei vitamino C kiekių audiniuose buvo nevienodi. Apšvetimoveikiamų ‘Luokė’ veislės želmenų antioksidacinės savybės, kito labiau, nei ‘Auros’. Šviesą emituojančių diodų deriniai, išskyrus švitinimą vien raudona šviesa, pagerino želmenų antioksidacines savybes, padidino vitamino C ir fenolinių junginių kiekį augaluose, palyginti su aukšto slėgio natrio lempomis. Raudona šviesa slopino antioksidacines želmenų savybes, tačiau reikšmingą teigiamą efektą davė papildoma mėlyna spektro komponentė. Kitų papildomų spektro komponenčių naudojimas nedavė tokių reikšmingų rezultatų.
In this study we evaluate the effect of lighting spectra, provided by light emitting diodes (LEDs), on the antioxidative properties of young barley seedlings, as the source of “green foods”. Lithuanian spring barley varieties ‘Luokė’ and ‘Aura’ were investigated. 7 day-old seedlings, illuminated with the red (638, 669 nm), blue (445 nm) and far red (731 nm) light emitting diode combinations were distinguished for different antioxidant potential, as free radical scavenging ability, and uneven amounts of ascorbate and phenolic compounds. Antioxidative properties of barley variety ‘Luokė’ were found to be more sensitive to light spectral quality than ‘Aura’. LED treatments, except the lighting with sole red light, were superior in enhancing the antioxidant potential of barley grass as compared to high-pressure sodium lamps. Red light inhibited antioxidant activity and contents of vitamin C and phenolic compounds in barley leaves, though the remarkable positive effect of supplemental blue light was observed. The inclusion of other spectral components did not have such an effect.