Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/81940
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Černiauskienė, Judita;Danilčenko, Honorata;Gajewski, Marek
Title: Aliejinių moliūgų sėklų ir jų išspaudų cheminė sudėtis
Other Title: Chemical composition of oil pumpkin seeds and oil cakes
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė. , T.27 (4) (2008)
Extent: p. 183-190
Date: 2008
Keywords: Aliejiniai moliūgai;Veislės;Sėklos;Išspaudos;Cheminė sudėtis;Oil pumpkin;Cultivars;Seeds;Oil cake;Chemical composition
Abstract: 2007–2008 m. metais Lietuvos žemės ūkio universiteto bandymų stoties pomologiniame sode tyrimams buvo auginti ‘Herakles’, ‘Golosemiannaja’, ‘Mirandos’, ‘Danajos’ veislių aliejiniai moliūgai. Tyrimo tikslas – įvertinti įvairių veislių aliejinių moliūgų sėklų ir jų išspaudų pagrindinius cheminės sudėties rodiklius. Standartiniais metodais nustatyta sausųjų medžiagų, žalių riebalų, žalių baltymų, žalios ląstelienos, NDF ląstelienos, MADF ląstelienos kiekiai. Esminių sausųjų medžiagų kiekių skirtumų tirtų moliūgų sėklose ne nustatyta. Jų buvo vidutiniškai apie 96 %. Nedideli šių medžiagų kiekio esminiai skirtumai nustatyti ‘Golosemiannaja’ ir ‘Mirandos’ veislių sėklų išspaudose, jų buvo vidutiniškai apie 93 %. Tirtų veislių aliejinių moliūgų sėklose nustatyti nedidelis žalių riebalų ir žalių baltymų kiekių skirtumai. ‘Danajos’ veislės sėklose aptikta mažiausiai žalių baltymų (37,21 %), bet daugiausiai žalių riebalų (48,0 %). Mažiausiai žalių riebalų ir daugiausiai žalių baltymų nustatyta ‘Mirandos’ sėklų išspaudose, – atitinkamai 7,60 ir 60,56 %. Mažiausiai žalios ląstelienos nustatyta ‘Herakles’ sėklose ir jų išspaudose o NDF – ląstelienos mažiausiai ‘Danajos’ sėklose ir jų išspaudose. MADF ląstelienos tirtų sėklų išspaudose buvo panašūs kiekiai. ‘Danajos’ moliūgų sėklose šios ląstelienos buvo mažiausiai
Oil pumpkin cu\li\ars (Cucurbitapepo L,. 'Danaja' were grown in experimental station of Lithuanian University of Agriculture in 2007-2008. The aim of this work is to compare chemical content of different cultivar oil pumpkin seeds and oil cakes. Standard methods were applied for the determination of chemical composition of oil pumpkin seeds and oil cakes: dry matters, crude oil, crude protein, crude fiber, NDF fiber, MADF fiber. Significant difference of dry matter, crude fiber and crude protein amounts in o.l cult.var pumpkin seeds was determined. Average of dry matter in all pumpkin cuhivars seeds was^about 96 % In oil cakes there about 93 % of dry matter. The least amount of crude protein (37,21 A), but the biggest amount of crude oil (48 %) has been determined in 'Danaja ml pumpkin seeds. The lowest amount of crude oil and the highest amount of crude protein has been established in 'Miranda' pumpkin seeds oil cake, respectively 7,6 •/. and 60,56 %. The lowest amount of crude fiber has been determined in 'Herakles' oil pumpkin seeds and oil cakes. The lowest amount of NDF fiber has been determined in 'Danaja' oil pumpkin seeds and oil cakes, the highest amount-in 'Miranda'. Similar amounts of MADF fiber were in all pumpkin seeds o. cake. The lowest amounts of this fiber were in 'Danaja' oil pumpkin seeds and the highest - in 'Golosem.annaja
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/81940
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.19 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

52
checked on Dec 11, 2019

Download(s)

8
checked on Dec 11, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.