Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/81806
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Aleknavičienė, Paulina;Jarienė, Elvyra;Bartaševičienė, Biruta;Kraujutienė, Ingrida
Title: Derliaus nuėmimo laiko įtaka bulvinių saulėgrąžų (Helianthus tuberosus L.) gumbų kokybei
Other Title: The influence of harvesting time on Helianthus tuberosus L. tubers quality
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga : 15-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga, 2009 m. gegužės 13-15 d., birželio 11-12 d., Kaunas = Human and nature safety : proceedings of the international scientific conference. Akademija, 2009, D. 2
Extent: p. 99-102
Date: 2009
Keywords: Bulvinių saulėgrąžų gumbai;Nitratai;Aminorūgštys;Tubers of Helianthus tuberosus;Nitrate;Indispensable amino acid
Abstract: Lietuvos Žemės ūkio universitete tirta dviejų introdukuotų bulvinių saulėgrąžų veislių ‘Albik’ ir ‘Rubik’ gumbų kokybė. Šio darbo tikslas – palyginti bulvinių saulėgrąžų gumbų, nukastų rudenį ir anksti pavasarį (kai žmonėms ypač trūksta maisto medžiagų, gaunamų su daržovėmis), maistinę vertę bei nitratų kiekį juose. Tik nukasus gumbus, standartiniais metodais nustatyti sausųjų medžiagų, bendrųjų sacharidų, nitratų bei nepakeičiamųjų amino rūgščių kiekiai. Tyrimų rezultatai parodė, kad rudenį nukasti abiejų veislių bulvinių saulėgrąžų gumbai sukaupė esminiai didesnius sausųjų medžiagų, bet mažesnius bendrųjų sacharidų kiekius. Tiek rudenį, tiek pavasarį nukastuose gumbuose rasti labai nedideli nitratų kiekiai - 7,99–18,44 mg kg-1. Nepakeičiamosiomis aminorūgštimis turtingesni rudeninio derliaus bulvinių saulėgrąžų gumbai
In Lithuanian University of Agriculture were studied the quality of tubers of Jerusalem artichoke 'Albik' and 'Rubik'. Tubers were harvested two times: in autumn and in spring, after wintering in soil. Standard methods were employed to research the amount of dry matters, total saccharides, nitrates and amino acids in tubers of Jerusalem artichoke. It was established that the biggest amount of dry matters accumulated tubers, harvested in autumn. The content of nitrites in the tubers was low. During soil wintering of tubers a decrease in the level of these compounds was found (1,5 times). Tubers harvested in spring had less total saccharides and indispensable amino acids
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/81806
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.06 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

40
checked on Dec 11, 2019

Download(s)

6
checked on Dec 11, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.