Derliaus nuėmimo laiko įtaka bulvinių saulėgrąžų (Helianthus tuberosus L.) gumbų kokybei
Date |
---|
2009 |
Lietuvos Žemės ūkio universitete tirta dviejų introdukuotų bulvinių saulėgrąžų veislių ‘Albik’ ir ‘Rubik’ gumbų kokybė. Šio darbo tikslas – palyginti bulvinių saulėgrąžų gumbų, nukastų rudenį ir anksti pavasarį (kai žmonėms ypač trūksta maisto medžiagų, gaunamų su daržovėmis), maistinę vertę bei nitratų kiekį juose. Tik nukasus gumbus, standartiniais metodais nustatyti sausųjų medžiagų, bendrųjų sacharidų, nitratų bei nepakeičiamųjų amino rūgščių kiekiai. Tyrimų rezultatai parodė, kad rudenį nukasti abiejų veislių bulvinių saulėgrąžų gumbai sukaupė esminiai didesnius sausųjų medžiagų, bet mažesnius bendrųjų sacharidų kiekius. Tiek rudenį, tiek pavasarį nukastuose gumbuose rasti labai nedideli nitratų kiekiai - 7,99–18,44 mg kg-1. Nepakeičiamosiomis aminorūgštimis turtingesni rudeninio derliaus bulvinių saulėgrąžų gumbai.
In Lithuanian University of Agriculture were studied the quality of tubers of Jerusalem artichoke 'Albik' and 'Rubik'. Tubers were harvested two times: in autumn and in spring, after wintering in soil. Standard methods were employed to research the amount of dry matters, total saccharides, nitrates and amino acids in tubers of Jerusalem artichoke. It was established that the biggest amount of dry matters accumulated tubers, harvested in autumn. The content of nitrites in the tubers was low. During soil wintering of tubers a decrease in the level of these compounds was found (1,5 times). Tubers harvested in spring had less total saccharides and indispensable amino acids.