Ekologiškai augintų smulkiavaisių dumplūnių Physalis L. cheminės sudėties įvertinimas
Date |
---|
2009 |
2007–2008 m. LŽŪU ekologiškai augintos dviejų rūšių dumplūnės (Physalis L.) – Physalis peruviana L. ir Physalis pubescens L. Cheminės sudėties tyrimai atlikti LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedroje. Įvertinta dumplūnių vaisių cheminė sudėtis – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, askorbo rūgšties, žaliosios ląstelienos ir žaliųjų pelenų kiekiai. Nustatyta, kad didesni sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų ir askorbo rūgšties kiekiai buvo Physalis peruviana L. vaisiuose, atitinkamai 14,72 %, 8,56 % ir 16,90 mg 100g-1. Didesnius vidutinius žaliosios ląstelienos kiekius sukaupė Physalis pubescens L. vaisiai – 2,98 %, daugiau žaliųjų pelenų buvo Physalis peruviana L. vaisiuose – 0,51 %.
In Lithuanian University of Agriculture during 2007–2008 have been grown two kinds of Physalis L. – Physalis peruviana L. and Physalis pubescens L. Analyses of chemical composition have been performed at the Department of Horticulture of Lithuanian University of Agriculture. It was evaluated chemical composition of Physalis L. – amounts of dry matter, soluble solids, ascorbic acid, crude fibre and crude ash. Significant highest amounts of dry matter, soluble solids and ascorbic acid was in fruits of Physalis peruviana L., accordingly 14,72 %, 8,56 % ir 16,90 mg 100g-1. In fruits of Physalis pubescens L. was determined bigger amount of crude fibber – 2,98 %, in fruits of Physalis peruviana L. – bigger amount of crude ash – 0,51 %.