Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/81751
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Paulauskienė, Aurelija;Žebrauskienė, Audronė;Jurevičienė, Vitalija
Title: Ekologiškai augintų smulkiavaisių dumplūnių Physalis L. cheminės sudėties įvertinimas
Other Title: Evaluation of Chemical Composition of Organic Grown Small Fruit Physalis L
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga : 15-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga, 2009 m. gegužės 13-15 d., birželio 11-12 d., Kaunas = Human and nature safety : proceedings of the international scientific conference. Akademija, 2009, D. 2
Extent: p. 118-120
Date: 2009
Keywords: Smulkiavaisė dumplūnė;Rūšys;Cheminė sudėtis;Small fruits Physalis L;Kind;Chemical composition
Abstract: 2007–2008 m. LŽŪU ekologiškai augintos dviejų rūšių dumplūnės (Physalis L.) – Physalis peruviana L. ir Physalis pubescens L. Cheminės sudėties tyrimai atlikti LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedroje. Įvertinta dumplūnių vaisių cheminė sudėtis – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, askorbo rūgšties, žaliosios ląstelienos ir žaliųjų pelenų kiekiai. Nustatyta, kad didesni sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų ir askorbo rūgšties kiekiai buvo Physalis peruviana L. vaisiuose, atitinkamai 14,72 %, 8,56 % ir 16,90 mg 100g-1. Didesnius vidutinius žaliosios ląstelienos kiekius sukaupė Physalis pubescens L. vaisiai – 2,98 %, daugiau žaliųjų pelenų buvo Physalis peruviana L. vaisiuose – 0,51 %
In Lithuanian University of Agriculture during 2007–2008 have been grown two kinds of Physalis L. – Physalis peruviana L. and Physalis pubescens L. Analyses of chemical composition have been performed at the Department of Horticulture of Lithuanian University of Agriculture. It was evaluated chemical composition of Physalis L. – amounts of dry matter, soluble solids, ascorbic acid, crude fibre and crude ash. Significant highest amounts of dry matter, soluble solids and ascorbic acid was in fruits of Physalis peruviana L., accordingly 14,72 %, 8,56 % ir 16,90 mg 100g-1. In fruits of Physalis pubescens L. was determined bigger amount of crude fibber – 2,98 %, in fruits of Physalis peruviana L. – bigger amount of crude ash – 0,51 %
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/81751
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml6.64 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

60
checked on Jun 2, 2020

Download(s)

8
checked on Jun 2, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.