Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80838
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Jarienė, Elvyra;Sawicka, Barbara;Pranaitienė, Rima;Pekarskas, Juozas
Title: Kalio trąšų įtaka 'Cosmos' veislės bulvių gumbų kokybei
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė. , T. 27 (1) (2008)
Extent: p. 179-186
Date: 2008
Keywords: Bulvės;Cheminė sudėtis;Technologinės, kulinarinės savybės;Potato;Chemical composition;Quality, culinary and technological properties
Abstract: 2004–2005 m. Lietuvos žemės ūkio univesiteto Agroekologiniame centre auginta vidutiniškai ankstyva bulvių veislė ‘Cosmos’, tręšta skirtingomis ekologiškomis sertifikuotomis kalio trąšomis. Standartiniais metodais nustatyta gumbų cheminė sudėtis. Įvertintos žalių ir virtų bulvių gumbų technologinės ir kulinarinės savybės. Tyrimų rezultatai parodė, kad sausųjų medžiagų, krakmolo ir kalio kiekius gumbuose visos naudotos trąšos mažino. Tirpių sausųjų medžiagų kiekį didino tik kalio magnezija ir kalio chloridas. Intensyviausiai tamsėjo ‘Cosmos’ veislės bulvių, tręštų kalio chloridu, gumbai. Pastebėtas neigiamas visų naudotų trąšų poveikis virtų gumbų minkštimo tamsėjimo intensyvumui. Didžiausias kalio kiekis išliko kontrolinio varianto virtuose neluptuose gumbuose, o mažiausias – virtuose luptuose kalio magnezija tręštų bulvių gumbuose. Jusliškai geriausiai įvertinti kalio sulfatu tręštų bulvių virti gumbai
In 2004-2005 at the Agroecological Centre of Lithuanian University of Agriculture early potato of cv. 'Cosmos' were grown. Different potassium fertilisers were used for growing tubers. The chemical composition, technological and culinary properties of raw and cooked tubers were established. According to our results, all fertilisers reduced dry matter, starch and potassium quantity in tubers. Only potassium magnesia and potassium chloride increased the dry soluble solids. The analysis of darkening intensity of uncooked 'Cosmos' tubers showed, that only potassium chloride stimulated this process 0.7 points, comparing to control. During analysis of darkening intensity after 15 min. it was noticed the negative influence of all used fertilisers to this technological property. The highest amount of potassium after cooking in unpeeled tubers was established in control variant and the lowest amount - in peeled cooked tubers, which were fertilised with potassium magnesia. According to average points of culinary evaluation of cooked potatoes, it was confirmed that the best tubers were these, which were fertilised with potassium sulphates
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80838
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.35 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

52
checked on Jan 6, 2020

Download(s)

6
checked on Jan 6, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.