Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80831
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Tarasevičienė, Živilė;Danilčenko, Honorata;Serapinas, Petras;Jarienė, Elvyra;Paulauskienė, Aurelija;Kulaitienė, Jurgita
Title: Mineralinių elementų kiekis ir jo pokytis daiginamose maistui sėklose
Is part of: Vagos. , Nr. 78 (31) (2008)
Extent: p. 48-54
Date: 2008
Keywords: Daigintos sėklos;Maistas;Makro- ir mikroelementai;Germinated seeds;Food;Macro-, micronutrients
Abstract: Sėklų daiginimas - tai paprastas ir sąlyginai pigus minimalus perdirbimo būdas, pagerinantis produktų maistinę vertę. Tokiu būdu perdirbamos tiek ankštinių (sojų, lęšių, pupų, žirnių), tiek grūdinių (rugių, kviečių, miežių, avižų), o pastaruoju metu - ir kitų rūšių augalų (liucernų, ridikėlių, garstyčių, bastutinių šeimos augalų) sėklos. Įvairių rūšių augalų sėklose aptinkamas skirtingas mineralinių elementų kiekis ir, sėkloms dygstant, nustatytas skirtingas statistiškai esminis mineralinių medžiagų kiekio pokytis. Makro- ir mikroelementų kiekio pokytis per 120 daiginimo valandų visose tirtose sėklose statistiškai esmingai keitėsi mažai. Lęšiuose, žirniuose ir ridikėliuose nustatytas kalio kiekio sumažėjimas, o kviečiuose - jo padidėjimas po 120 daiginimo valandų, lyginant su nedaigintomis sėklomis. Kalio kiekio sumažėjimas gali būti siejamas su jo pasiskirstymu tarp sėklos dalių ir jo išsiplovimu. Taip pat nustatytas statistiškai esminis mangano kiekio padidėjimas liucernose, kalcio kiekio - lęšiuose ir fosforo kiekio - ridikėliuose. Sėklų dygimas (kaip procesas) neturi įtakos jų mineralinės sudėties kitimui, tačiau pati daiginimo technologija gali turėti įtakos kai kurių mineralinių medžiagų išsiplovimui bei absorbavimui iš mirkyti bei drėkinti naudojamo vandens
Seeds germination is a simple and inexpensive processing method for increasing of nutritive value. Different seeds have been germinated for human consumption such as legumes (soybean, lentils, beans, chickpeas, peas), cereals (rye, wheat barley, oat) and, recently, seeds of some other vegetables (alfalfa, radish, mustards, brassica). Different mineral content is in various kinds of seeds and its amount also changes differently. Mineral content changes over 120 hours of seed germination were insignificant. In lentil and radish seeds a significant decrease in potassium amount was determined whereas in wheat a significant increase after 120 hours of germination was observed if compared with raw seeds. The decrease of potassium amount can be related with its distribution in seeds parts and its loss. Morover a significant magnesium increase in alfalfa seeds, calcium in lentils and phosphorus in radish was observed. Seeds germination as a process has no influence on mineral content changes in seeds, but germination technology can lead to absorption or loss of some mineral elements during seeds soaking or irrigation
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80831
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.76 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

62
checked on Jan 6, 2020

Download(s)

8
checked on Jan 6, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.