Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80383
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Medicina / Medicine (M001)
Author(s): Kulaitienė, Jurgita;Jarienė, Elvyra;Danilčenko, Honorata;Tarasevičienė, Živilė;Dulskienė, Virginija
Title: Moliūgų sėklų aliejaus riebalų rūgščių sudėties palyginimas
Is part of: Vagos. , Nr. 76 (29) (2007)
Extent: p. 14-18
Date: 2007
Keywords: Moliūgų sėklų aliejus;Riebalų rūgštys;Pumpkin seed oil;Fertilizers;Fatty acids
Abstract: Tirtas ‘Miranda’, ‘Golosemiannaja’, ‘Herakles’ veislės moliūgų sėklų aliejus, išskirtas iš moliūgų, išaugintų pagal skirtingas technologijas. Lietuvos žemės ūkio universiteto (LŽŪU) Bandymų stotyje 2005 – 2006 m. auginti aliejiniai moliūgai. Tyrimo tikslas – įvertinti organinių ir mineralinių trąšų poveikį riebalų rūgščių kiekiui moliūgų sėklų aliejuje. Moliūgams tręšti naudotos skirtingos trąšos: humuso rūgščių (kiekis skaičiuotas pagal reikiamą Humistar kiekį) – 30 l ha-1; kompleksinės (N:P:K – 10:10:20) – 500 kg ha-1; kompostas (70% mėšlo + 30% augalinių liekanų) – 40 t ha-1; kompleksinės (N:P:K – 10:10:20) + humuso rūgščių – 500 kg ha-1+ 30 l ha-1.Aliejinių moliūgų sėklų aliejuje riebalų rūgštys ekstrahuotos Folčo metodu. Tyrimai parodė, kad aliejinių moliūgų sėklų aliejuje dominavo riebalų rūgštys: palmitino C16:0 – nuo 11,48 iki 14,05 %, oleino C18:1 – nuo 16,35 iki 22,06 % ir linolo C18:2 – nuo 61,33 iki 65,57 %. Sočiųjų riebalų rūgščių kiekį moliūgų sėklų aliejuje ‘Miranda’ veislės moliūguose didino kompostas, ‘Herakles’ – komleksinės ir humuso rūgščių mišinys, ‘Golosemiannaja’ – humuso rūgščių trąšos. Daugiausia mononesočiųjų riebalų rūgščių nustatyta ‘Miranda’ veislės sėklų aliejuje, išskirtame iš moliūgų, augintų kontrolinio varianto laukelyje, ‘Herakles’ ir ‘Golosemiannaja’, tręštuose humuso rūgščių trąšomis. Polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekį moliūgų sėklų aliejuje ‘Miranda’ veislės moliūguose didino humuso rūgščių trąšos, ‘Herakles’ ir ‘Golosemiannaja’ – kompostas
The fatty acids composition ‘Miranda’, ‘Golosemiannaja’, ‘Herakles’ in pumpkin seed oil of different cultivars, which was extracted from pumpkins grown using different technologies has been investigated. The oil pumpkins were grown in 2005–2006 in the experimental field of Lithuanian Agriculture University. The aim of this work was to evaluate the effect of organic and mineral fertilization on the amount of fatty acids in pumpkin seed oil. Pumpkins were fertilized using various methods: 1 – control (without fertilizers), 2- humatic 30 l ha-1, 3 – complex fertilizers 500 kg ha-1, 4 – compost 40 t ha-1, 5 – mixture of fertilizers complex + humatic 500 kg ha-1+30 l ha-1. Fatty acids from oil pumpkin seed were extracted by Folch method. In the oil of pumpkins seeds dominant fatty acids were determined to be: palmitic C16:0 (11.2-14.05 %), oleic C18:1 (16.35 – 22.06%) and linoleic C18:2 (61.33 – 65.57%). The amount of saturated fatty acids in ‘Miranda’ cv. pumpkin seed oil was influenced by compost, ‘Herakles’ - mixture of fertilizers complex + humatic and in ‘Golosemiannaja’ – humatic fertilizers. The biggest amount of monounsaturated fatty acids was found in ‘Miranda’ seed oil, extracted from pumpkins grown in control variant, ‘Herakles’ and ‘Golosemiannaja’ fertilized with humatic fertilizers. Polyunsaturated fatty acids in ‘Miranda’ pumpkin seed oil was by humatic fertilizer, ‘Herakles’ and ‘Golosemiannaja’ – compost
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80383
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.49 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

40
checked on Oct 9, 2019

Download(s)

4
checked on Oct 9, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.