Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80383
Options
Moliūgų sėklų aliejaus riebalų rūgščių sudėties palyginimas
Type of publication
Straipsnis kitoje duomenų bazėje / Article in other database (S4)
Author(s)
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Title
Moliūgų sėklų aliejaus riebalų rūgščių sudėties palyginimas
Is part of
Vagos. , Nr. 76 (29) (2007)
Date Issued
Date Issued |
---|
2007 |
Is Referenced by
Extent
p. 14-18
Field of Science
Abstract
The fatty acids composition ‘Miranda’, ‘Golosemiannaja’, ‘Herakles’ in pumpkin seed oil of different cultivars, which was extracted from pumpkins grown using different technologies has been investigated. The oil pumpkins were grown in 2005–2006 in the experimental field of Lithuanian Agriculture University. The aim of this work was to evaluate the effect of organic and mineral fertilization on the amount of fatty acids in pumpkin seed oil. Pumpkins were fertilized using various methods: 1 – control (without fertilizers), 2- humatic 30 l ha-1, 3 – complex fertilizers 500 kg ha-1, 4 – compost 40 t ha-1, 5 – mixture of fertilizers complex + humatic 500 kg ha-1+30 l ha-1. Fatty acids from oil pumpkin seed were extracted by Folch method. In the oil of pumpkins seeds dominant fatty acids were determined to be: palmitic C16:0 (11.2-14.05 %), oleic C18:1 (16.35 – 22.06%) and linoleic C18:2 (61.33 – 65.57%). The amount of saturated fatty acids in ‘Miranda’ cv. pumpkin seed oil was influenced by compost, ‘Herakles’ - mixture of fertilizers complex + humatic and in ‘Golosemiannaja’ – humatic fertilizers. The biggest amount of monounsaturated fatty acids was found in ‘Miranda’ seed oil, extracted from pumpkins grown in control variant, ‘Herakles’ and ‘Golosemiannaja’ fertilized with humatic fertilizers. Polyunsaturated fatty acids in ‘Miranda’ pumpkin seed oil was by humatic fertilizer, ‘Herakles’ and ‘Golosemiannaja’ – compost.
Tirtas ‘Miranda’, ‘Golosemiannaja’, ‘Herakles’ veislės moliūgų sėklų aliejus, išskirtas iš moliūgų, išaugintų pagal skirtingas technologijas. Lietuvos žemės ūkio universiteto (LŽŪU) Bandymų stotyje 2005 – 2006 m. auginti aliejiniai moliūgai. Tyrimo tikslas – įvertinti organinių ir mineralinių trąšų poveikį riebalų rūgščių kiekiui moliūgų sėklų aliejuje. Moliūgams tręšti naudotos skirtingos trąšos: humuso rūgščių (kiekis skaičiuotas pagal reikiamą Humistar kiekį) – 30 l ha-1; kompleksinės (N:P:K – 10:10:20) – 500 kg ha-1; kompostas (70% mėšlo + 30% augalinių liekanų) – 40 t ha-1; kompleksinės (N:P:K – 10:10:20) + humuso rūgščių – 500 kg ha-1+ 30 l ha-1.Aliejinių moliūgų sėklų aliejuje riebalų rūgštys ekstrahuotos Folčo metodu. Tyrimai parodė, kad aliejinių moliūgų sėklų aliejuje dominavo riebalų rūgštys: palmitino C16:0 – nuo 11,48 iki 14,05 %, oleino C18:1 – nuo 16,35 iki 22,06 % ir linolo C18:2 – nuo 61,33 iki 65,57 %. Sočiųjų riebalų rūgščių kiekį moliūgų sėklų aliejuje ‘Miranda’ veislės moliūguose didino kompostas, ‘Herakles’ – komleksinės ir humuso rūgščių mišinys, ‘Golosemiannaja’ – humuso rūgščių trąšos. Daugiausia mononesočiųjų riebalų rūgščių nustatyta ‘Miranda’ veislės sėklų aliejuje, išskirtame iš moliūgų, augintų kontrolinio varianto laukelyje, ‘Herakles’ ir ‘Golosemiannaja’, tręštuose humuso rūgščių trąšomis. Polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekį moliūgų sėklų aliejuje ‘Miranda’ veislės moliūguose didino humuso rūgščių trąšos, ‘Herakles’ ir ‘Golosemiannaja’ – kompostas.
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)