Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80342
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Juknevičius, Stasys;Stankevičiūtė, Jolanta
Title: Sunkiasvorių ir vietinių kalakutų mišrinimo įtaka palikuonių vislumui, auginimui ir mėsingumui
Is part of: Vagos. , Nr. 76 (29) (2007)
Extent: p. 7-13
Date: 2007
Keywords: Kalakutų krosai;Mišrinimas;Vislumas;Mėsingumas;Turkey crossnes;Hybridization;Prolificacy;Meat characteristics
Abstract: Atlikti bandymai siekiant nustatyti sunkiasvorių ir vietinių kalakutų mišrinimo įtaką palikuonių vislumui, auginimui ir mėsingumui. Buvo auginami vietinių kalakutų ir BUT-9 kroso pirmos kartos mišrūnai, kurių patelės toliau mišrinamos su BIG-6 patinais, taip pat mišrinamos pateles su vietiniais ir pirmos kartos mišrūnai su vietinių kalakutų patinais. Prieš pradedant bandymus buvo atlikta ekspedicija, po kurios konstatuota, kad intensyvėjant pramoninės kalakutienos gamybai, vietinių kalakutų populiacija, lyginant 2004 ir 2005 m., sumažėjo 78 proc., todėl reikia skatinti ūkininkus išlaikyti jų genofondą. Tyrimų duomenimis, netradicinių ūkių sąlygomis BIG-6 krosų kalakutus natūraliai mišrinti su vietiniais kalakutais nerentabilu dėl mažo kiaušinių apvaisinimo. Nustatyta, kad BUT-9 kroso patelės geriausiai apsivaisina su Lietuvos vietinių kalakutų patinais. Jų apvaisintų kiaušinių kiekis siekė iki 36,4 proc. BUT-9 kroso ir Lietuvos vietinių kalakutų 20 mėn. amžiaus mišrūnų skerdenos svėrė 14,88-39,67 proc. daugiau, atitinkamai jų skerdenų išeigos buvo 0,62-1,78 proc. didesnės nei Lietuvos vietinių kalakutų. Siekiant gauti didesnio svorio natūraliai besiveisiančias kalakutų populiacijas, tikslinga veisti antros ir trečios kartos mišrūnus
The research aims at estimating the effect the hybridization of heavyweight and native species turkeys of the prolificacy, growth and fleshy characteristics of their offspring’s. The hybrids of native and the first BUT-9 cross species were grown, their female being further crossed with BIG-6 male turkeys. Native and first cross female turkeys were crossed with native males. Before starting the research the expedition was carried out, which enabled to state, that due to intense development of the industrial production of turkey-flesh, the population of native turkeys reduced by 78 % comparing the years 2004–2005, thus the farmers should be encouraged to preserve their gene pool. Following the data of the research natural hybridization with native turkeys was stated to be unprofitable in case of untraditional farming and due to low rate of egg impregnation. It was established that female turkeys of BUT-9 cross are impregnated best by native Lithuanian turkeys males. The number of impregnated eggs constituted 36.4 %. BUT-9 cross and carcass meat of native Lithuanian turkeys aged 20 months weighed 14.88-39.67 % more. Consequently, the yield of their carcass meat was 0.62- 1.78 % higher than that of native Lithuanian turkeys. Seeking for higher weight index from the population of turkeys of natural breed it is purposeful to breed the hybrids of the second and the third cross
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80342
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.5 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

64
checked on May 31, 2020

Download(s)

8
checked on May 31, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.