Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80172
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Medicina / Medicine (M001)
Author(s): Bartaševičienė, Biruta;Pekarskas, Juozas
Title: Kalio trąšų įtaka ekologiškai auginamų daržovių derlingumui ir kokybei
Is part of: Vagos. , Nr. 74 (27) (2007)
Extent: p. 7-13
Date: 2007
Keywords: Ekologija;Daržovės;Kalis;Trąšos;Ecologically;Vegetables;Potassium fertilizers
Abstract: 2002-2004 m. Lietuvos žemės ūkio universiteto bandymų ūkyje bei Kaišiadorių rajone Gilučių kaime buvo tirta kalio trąšų įtaka ekologiškai auginamų daržovių: morkų, burokėlių, svogūnų – derliui ir kokybei. Į bandymų schemą buvo įtrauktos įvairios ekologiniuose ūkiuose leidžiamos naudoti kalio trąšos: kalio chloridas, kalio sulfatas, kalio magnezija bei 90, 120, 150 kg/ha jų normos burokėliams, 90, 130, 170 kg/ha – morkoms, 90 kg/ha – svogūnams. Nustatyta, kad visos kalio trąšų formos didino bendrąjį ir prekinį morkų derlių, tačiau skirtingos kalio trąšos, jas lyginant tarpusavyje, morkų derliui esminės įtakos neturėjo. Kalio trąšos didino sausųjų medžiagų ir karotino kiekį morkose, mažino nitratų kaupimąsi, bet neturėjo įtakos redukuojančiojo cukraus kaupimuisi. Tiriant kalio sulfato ir kalio magnezijos normų 90 kg/ha, 130 kg/ha, 170 kg/ha įtaką nustatyta, kad šių trąšų normos padidino morkų derlių. Didžiausias derlius – 48,38 t ha-1 – gautas morkas tręšiant kalio sulfatu 130 kg/ha norma, kiek mažiau, 46,81 t ha-1 – tręšiant tokia pat norma kalio magnezija. Kalio sulfato ir kalio magnezijos normos didinimas nuo K130 iki K170 nebuvo tikslingas, nes derliaus priedo negauta. Tiriant šių trąšų skirtingų normų įtaką morkų cheminei sudėčiai nustatyta, kad morkose sausųjų medžiagų kiekis didėjo tik jas tręšiant 90 kg/ha. Didinant trąšų normas iki 90 kg/ha, 130 kg/ha ir 170 kg/ha, didėjo karotino kaupimasis, o redukuojančiojo cukraus kiekis skirtingų varianų laukeliuose keitėsi nežymiai. Tręšiant kalio sulfatu ir kalio magnezija morkose kaupėsi daug mažiau nitratų
The influence of potassium fertilizers allowed to use by the regulation of „Ekoagros“ in Lithuania, potassium chloride, potassium sulfate, potassium magnesia, potassium salt rates on the ecologically cultivated vegetables was studied in 2002- 2004 in the research station of Lithuanian University of Agriculture. It was set, that all K90 potassium fertilizers increased the total and marketable harvest of carrots. The reliable increase in the yield of carrots has been obtained after fertilization with K130 - potassium sulfate and K90 - potassium magnesia. Having fertilization with potassium magnesia and potassium sulfate in carrots the quantity of carotene was increased. Potassium fertilizers has not substantion influence on the quantity of omount of suger in carrots. It was revealed, that the fertilization all potassium fertilizer forms decreased the quantity of nitrates in carrots. Fertilization with all potassium fertilizer forms and rates significantly increased the total harvest of beetroots. The biggest yield was achieved after fertilization with potassium salt (K120). Potassium chloride and potassium salt has essentially increased the yield, but comparing with fertilizing by potassium magnesia, the yield increase was not substantial. The use of potassium fertilizers did not make influence on the dry mater of beetroots, but positively influenced the accumulation of nitrates. The study suggests, that biggest yield of onions was achieved after fertilizing with potassium sulfate and potassium magnesia K90
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80172
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.18 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

38
checked on Jan 6, 2020

Download(s)

8
checked on Jan 6, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.