Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80066
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus / Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Juknevičius, Stasys;Baranauskas, Stanislovas;Stankevičiūtė, Jolanta;Laucevičius, Zenonas
Title: Lietuvoje išaugintų sojų pupelių ir žirnių miltų papildų įtaka kiaulių augimui ir mėsingumui
Other Title: The influence of soybean and pea meal supplements on pig performance and meat yield
Is part of: Veterinarija ir zootechnika. , T. 37 (59) (2007)
Extent: p. 28-33
Date: 2007
Keywords: Sojų pupelių ir žirnių miltai;Kiaulių priesvoriai ir mėsingumas;Soybean and pea meal;Pig weight increase and meat yield
Abstract: Siekiant nustatyti Lietuvoje užaugintų sojų pupelių ir žirnių miltų papildų įtaką kiaulių augimui, mėsingumui ir vidaus organų išsivystymui analogų principu buvo sudarytos dvi grupės po 10 paršų kiekvienoje. Bandymai atlikti su Lietuvos baltųjų ir Pjetrenų veislės pirmos kartos mišrūnais. Pirmosios (kontrolinės) grupės kiaulėms pašarų mišinys sudarytas iš 70 proc. miežinių miltų ir 30 proc. iškaitintų 130oC temperatūroje sojų pupelių miltų, o antrosios (bandomosios) grupės kiaulių racionas buvo sudarytas iš 70 proc. miežinių ir 30 proc. žirnių miltų. Kiaulės, gavusios žirnių papildų, per parą priaugo 10,97 proc. daugiau. Po 90 penėjimo dienų jos svėrė vidutiniškai 6,12 kg daugiau nei kiaulės, gavusios Lietuvoje užaugintų sojų pupelių miltų papildų. Kiaulių, gavusių žirnių miltų papildų, vidaus organai, išskyrus širdį, buvo išsivystę blogiau nei kiaulių, gavusių sojų miltų papildų. Nustatyta, kad žirnių miltai esminės statistiškai patikimos įtakos kiaulių raumeningumui bei raumens ir lašinių santykiui skerdenoje neturėjo
For the purpose to determine the influence of soybean and pea meal supplements, grown in Lithuania, on pig performance, meat yield and development of internal organs, two groups of 10 pigs in each were formed following the principle of analogues. The experiments were carried out with the I generation hybrids of Lithuanian Whites and Pietren breeds. Fodder mixture for pigs of the first (control) group contained 70% of wheat meal and 30% of soybean meal, heated at the temperature of 130oC. Ration for the pigs of the second (experimental) group was made of 70% of wheat meal and 30% of pea meal. The obtained results showed that pigs on pea meal increased daily weight gain by 10.97% and, respectively, after 90 days of feeding their weight was by 6.12 kg higher than in pigs on soybean meal fodder supplement. Development of internal organs, except heart, of the pigs that had received pea meal supplements was lower compared to pigs on soy meal supplements. It was established that in comparison with soybean meal, grown in Lithuania, pea meal had no essential statistically reliable influence on pig muscle development and ratio of muscles and flitch in the carcass
Internet: http://www.lva.lt/vetzoo/data/vols/2007/37/pdf/juknevicius.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.52 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

1
checked on Jun 2, 2020

Page view(s)

46
checked on Mar 5, 2020

Download(s)

8
checked on Mar 5, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.