Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/80009
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Brazaitytė, Aušra;Sakalauskaitė, Jurga;Samuolienė, Giedrė;Urbonavičiūtė, Akvilė;Šabajevienė, Gintarė;Lukatkin, Aleksandr;Kolmykova, Tatjana;Šikšnianienė, Jūratė Bronė;Baranauskis, Kęstutis;Gelvonauskis, Bronislavas;Sakalauskienė, Sandra;Klimas, Evaldas;Duchovskis, Pavelas
Title: 'Senga Sengana' braškių reakcija į ozono stresą
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė. , T. 26 (1) (2007)
Extent: p. 45-54
Date: 2007
Keywords: Braškė (Fragaria × ananassa Duch.);Fotosintetiniai pigmentai;Fotosintezės produktyvumas;Ozonas (O3);Growth;Photosynthetic productivity;Ozone (O3);Strawberry (Fragaria x ananassa Duch.)
Abstract: Darbo tikslas – modeliuojamomis sąlygomis nustatyti ’Senga Sengana‘ veislės braškių adaptacijos prie didėjančios ozono koncentracijos galimybes. Bandymai atlikti Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų fiziologijos laboratorijos fitotroniniame komplekse. Tyrimams naudotos ‘Senga Sengana’ veislės braškės. Tirtos tokios ozono koncentracijos: 0 (kontrolė), 80, 160, 240 µg m-3 (7 val. per dieną, 5 dienas per savaitę). Nustatyta, kad tirtos ozono koncentracijos neturėjo neigiamo poveikio braškių augalų sausai masei bei lapų asimiliacinio ploto formavimuisi. Ozonu paveiktoms braškėms augant toliau, nustatytas didesnis jų grynasis fotosintezės produktyvumas negu nepaveiktų. Mažėjantis braškių šaknų ir antžeminės dalies santykis rodo, kad daugiau asimiliatų pateko į ozonu veiktų braškių lapus. Didžiausios naudotos ozono koncentracijos (160 ir 240 µg m-3) tik po mėnesio poveikio sumažino fotosintetinių pigmentų koncentraciją ir senuose, ir ozono aplinkoje susiformavusiuose jaunuose braškių lapuose
The aim of the study was to establish strawberry tolerance intervals to different ozone concentrations. Experiments were carried out in the Laboratory of plant physiology at the Lithuanian Institute of Horticulture under phytotron conditions in 2005. Strawberries 'Senga Sengana' were used in experiments. Different ozone concentrations were kept as follows: 0 (control), 80, 160 and 240 (xgm3. The results have shown that investigated ozone concentrations have not negative effect on strawberry plant dry weight and leaf area. Strawberries, which were affected by ozone, had higher photosynthetic productivity and according root: shoot ratio more assimilates were directed to shoot after one moth growing them without ozone. The highest ozone (160 ir 240 p.g nr3) only after one month fumigation decreased photosynthetic pigment content in old and newly formed strawberries leaves
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/80009
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml13.09 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

40
checked on Jun 1, 2020

Download(s)

8
checked on Jun 1, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.