Kadmio poveikis sėjamojo žirnio (Pisum sativum L.) augimui ir pašaknio mikroorganizmams
Date |
---|
2006 |
2005 m. Lietuvos žemės ūkio universiteto Genetikos ir biotechnologijos laboratorijoje atlikti kadmio poveikio sėjamojo žirnio (Pisum sativum L.) augimo parametrams ir pašaknio mikroorganizmams tyrimai. Tyrimų tikslas - nustatyti skirtingos koncentracijos kadmio įtaka žirnių augimui ir rizosferos bei rizoplanos mikroorganizmų kiekiui. Siekiant išaiškinti skirtingos koncentracijos kadmio jonų poveikį žirnių augimo patrametrams bei rizosferos ir rizoplanos mikroorganizmams, žirniai 10 dienų auginti 3CdSO48H2O - 0,5, 1, 2 mM koncentracijos durpių substrate. Bandymo pabaigoje išmatuotas antžeminės dalies aukštis, nustatyta antžeminės dalies ir šaknų sausoji biomasė, rizosferos ir rizoplanos mikroorganizmų kiekis. Ištirta, kad didesnės koncentracijos kadmio jonai toksiškai veikė sėjamojo žirnio (Pisum sativum L.) augimo parametrus, o mažiausios koncentracijos Cd2+ jonai stimuliavo mikroorganizmų gausą. Didžiausios koncentracijos kadmio jonai mikroorganizmus veikė toksiškai.
Investigations were carried out at the Genetic - Biotechnology Laboratory of the Lithuanian University of Agriculture in 2005. The object of the work was to test the response of seeding pea (Pisum sativum L.) and root microorganisms to different cadmium concentrations. The test subject was seeding pea {Pisum sativum L.) cultivar 'Ilgia'. The following cadmium (3CdSO4 8H2O) concentrations were investigated to establish the impact: 0.5, 1, 2 mM. After 10 days there were determined the above-ground and root dry biomass, length and the number of root microorganisms. It was established that in the treatment, involving 0,5 mM Cd2+ concentration metal ions stimulated increasing in the contents of pea root microorganisms. But in the treatment involving 2 mM Cd2+ marked reducing in the content of bacteria and actinobacteria, compared to control. After investigating the influence of different Cd2+ on peas, it was defined, that peas were sensitive to Cd2+ effect.