Sojų pupelių ir žirnių miltų papildų įtaka kiaulių augimui, skerdenų raumeningumui ir organinio azoto pasisavinimui
Date |
---|
2007 |
Atlikti bandymai siekiant nustatyti Lietuvoje užaugintų sojų pupelių ir žirnių miltų papildų įtaką kiaulių augimui, raumeningumui ir organinio azoto pasisavinimui. Tam pagal analogų principą buvo sudarytos dvi grupės iš Lietuvos baltų-jų ir pjetrėnų veislės I kartos mišrūnų po 10 paršų kiekvienoje iš jų. Pirmosios (kontrolinės) grupės kiaulėms pašarų miši-nys sudarytas iš 70 proc. miežinių miltų ir 30 proc. iškaitintų 130oC temperatūroje sojų pupelių miltų, o antrosios (bando-mosios) grupės kiaulių racionas buvo sudarytas iš 70 proc. miežinių ir 30 proc. žirnių miltų. Nustatyta, kad kiaulės, gavu-sios žirnių papildų, per parą priaugo 10,97 proc. daugiau ir atitinkamai po 90 penėjimo dienų svėrė vidutiniškai 6,12 kg daugiau nei kiaulės, gavusios Lietuvoje užaugintų sojų pupelių miltų papildo. Kiaulių, šertų žirnių miltų papildu, skerdenų puselių raumenų kiekis buvo 7,2 proc. didesnis nei kiaulių, šertų sojų miltų papildu. Kiaulės, šertos žirnių miltų papildu vienam kilogramui raumens užauginti į aplinką išskyrė 33,8 g azoto mažiau nei kiaulės, šertos sojų miltų papildu, tad ap-linkos tarša azotinėmis medžiagomis sumažėjo. Nustatyta, kad žirnių miltai, palyginus su Lietuvoje užaugintų sojų pupelių miltais, turėjo teigiamą įtaką kiaulių augimui, raumeningumo laipsniui ir azoto pasisavinimui.
Research was performed in order to estimate the influence of flour supplements produced from Lithuanian soy beans as well as pea on the pig growth, muscularity, and assimilation of organic nitrogen. Two groups (control and ex-perimental) from 10 pig crossbreeds of traditional Lithuanian white and pjetren breeds (first generation) were composed by analogous principle. The first (control) group was fed with mixture of barley flour (70%) and soy flour (30%). Soy flour was produced from soy beans heated at 130oC. The second (experimental) group was fed with mixture of barley flour (70%) and pea flour (30%). It was observed, that daily pig overweight in the second group was bigger in 10.97%. After 90 days of breeding the mean weight there also was bigger in 6.12 kg. The muscle amount in the parts of carcass meat was bigger in 7.2% compared to the second group too. Moreover, producing 1 kg of meat, pigs of the first group excreted less nitrogen into the environment in 33.8 g reducing thereby environmental pollution. Thus, the pea flour had better influence on pig growth, muscularity and nitrogen assimilation compared to the Lithuanian soy bean flour. Keywords: soy beans flour, pea flour, pig overweight and muscularity, balance of peptides, Krebs-Henseleit (urea) cycle, nitrogen metabolism.