Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/79617
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Kordušienė, Skaidra;Danilčenko, Honorata;Jarienė, Elvyra;Pranaitis, Pranciškus;Tarasevičienė, Živilė;Kraujutienė, Ingrida
Title: Mikotoksinai ir jų detoksikavimo galimybės maistui skirtose daigintose sėklose
Is part of: Vagos. , Nr. 73 (26) (2006)
Extent: p. 7-12
Date: 2006
Keywords: Maistui daigintos sėklos;Mikotoksinai;Detoksikacija;Germinated seeds for food;Mycotoxins;Detoxication
Abstract: Mityba turi įtakos žmonių sveikatai, taigi šiandienos uždavinys - pateikti vartotojui saugesnį ir maistingesnį produktą. Sėklų daiginimas - alternatyvus perdirbimo būdas. Tačiau dėl optimalaus šilumos bei drėgmės režimo šio proceso metu daigintos sėklos yra labai palanki terpė mikroorganizmams augti bei vystytis. Tai gali turėti įtakos galutinės produkcijos padidėjusiam mikrobiniam užterštumui. Mikroorganizmai sukelia ne tik maisto produktų kokybes pakitimus, bet ir sintetina juose toksiškus junginius. Siekiant to išvengti, jau daug metų mokslininkai tyrinėja fungicidinį poveikį turinčias dezinfekavimo medžiagas. 2004-2005 m. LŽŪU buvo atlikti tyrimai su kviečiais 'Zentos', ridikėliais 'Warta' ir liucernomis 'Europa'. Tirti mikotoksinai T-2, aflatoksinas, ochratoksinas ir zearalenonas nedaigintų ir daigintų nedetoksikuotų bei detoksikuotų sėklų paviršiuje. Detoksikavimui buvo naudotas 6% vandenilio peroksido tirpalas. Tiriant šiuos labiausiai paplitusius mikotoksinus ant įvairių augalų rūšių sėklų gavome skirtingus rezultatus. Daugiausiai ant nedaigintų sėklų paviršiaus aptikta zearalenono, tuo tarpu aflatoksino buvo mažiausiai. Tirta detoksikavimo priemonė (vandenilio peroksidas) buvo neefektyvi detoksikuojant mikotoksinus. Dygimo proceso metu tirtų mikotoksinų, išskyrus aflatoksiną, kiekis mažėjo
Nutrition has influence on human health, therefore present task is to produce safe and nutritious products for consumers. Seed germinating is an alternative processing method. Germinated seeds also are very good environment for microorganisms because of the optimal temperature and humidity regime during germinating process. This may influence microbial pollution of final product. Microorganisms can cause changes of product quality, and also form toxic metabolites. For that reason scientists investigate disinfecting substances with fungicidal effect. In 2004-2005 in Lithuanian University of Agriculture research was carried out with wheat 'Zentos', radish 'Warta', alfalfa 'Europa'. Amounts of mycotoxins T-2, aflatoxins, ochratoxin, zearalenone in not germinated and germinated non - detoxicated and detoxicated seeds were investigated. Solution of hydrogen peroxide was used for detoxication. The biggest amounts of mycotoxin zearaienone and the least amounts of aflatoxins were determined on not germinated seeds. The applied detoxication solution 6% H2O2 was unefective for reduction of mycotoxin. During the germinating process amounts of investigated mycotoxins decreased except those of aflatoxins
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/79617
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.88 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

42
checked on Oct 9, 2019

Download(s)

4
checked on Oct 9, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.