Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/79507
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKraujutienė, Ingrida-
dc.contributor.authorJarienė, Elvyra-
dc.contributor.authorDanilčenko, Honorata-
dc.contributor.authorAleknavičienė, Paulina-
dc.contributor.authorSteponavičius, Dainius-
dc.contributor.authorKordušienė, Skaidra-
dc.coverage.spatialLT-
dc.date.accessioned2019-05-16T19:04:19Z-
dc.date.available2019-05-16T19:04:19Z-
dc.date.issued2006-
dc.identifier.issn1648116X-
dc.identifier.otherVDU02-000041037-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12259/79507-
dc.description.abstractTirti nedaiginti ir daiginti maistiniai dviejų žieminių veislių ‘Širvinta-1’ ir ‘Zentos’ kviečių grūdai. Mėginiai tyrimams sudaryti iš 2004 m. Lietuvos Žemės ūkio universiteto Agroekologijos centre išauginto derliaus. Nedaigintų kviečių grūdų cheminė sudėtis nustatyta standartiniu artimosios infraraudonosios spinduliuotės metodu, panaudojant Infratec 1229 prietaisą, pagal šiuo metu galiojantį LST 1593. Ksilanazės, celulazės, maltazės, α– ir β–amilazės aktyvumas fermentiniuose preparatuose nustatytas pagal Bailey M.J. ir kt., katalazės aktyvumas – pagal Aebi H., fermento proteazės aktyvumas – pagal Tomarelli R.M. et al. metodikas. Glitimo kiekis pagal įprastinę technologiją augintuose ‘Širvinta-1’ ir ‘Zentos’ kviečių veislės grūduose buvo atitinkamai 8,2 proc. ir 17,3 proc., o sedimentacijos skaičius 18,6 proc. ir 14,5 proc. didesni nei ekologiškuose. Daigintuose kviečių grūduose fermentų α , β amilazės, celulazės, ksilanazės, proteazės ir maltazės aktyvumas buvo didesnis nei nedaigintuose grūduose, išskyrus fermentą katalazę, kurios aktyvumas dėl daiginimo sąlygų sumažėjo ~ 20 proc. Tiek nedaigintuose, tiek daigintuose grūduose, augintuose taikant ekologinę technologiją, fermentų aktyvumas buvo didesnis nei grūduose, augintuose taikant įprastinę technologiją, išskyrus fermentą celulazę, kurios aktyvumas ekologiškai augintuose nedaigintuose grūduose buvo 15 proc. mažesnis. Pagal abi auginimo technologijas augintuose ‘Zentos’ veislės kviečių grūduose nustatytas statistiškai patikimas didesnis katalazės aktyvumaslt
dc.description.sponsorshipVytauto Didžiojo universitetas-
dc.description.sponsorshipŽemės ūkio akademija-
dc.format.extentp. 13-18-
dc.language.isolt-
dc.relation.ispartofVagos. , Nr. 72 (25) (2006)-
dc.relation.isreferencedbyCAB abstracts-
dc.subjectKviečiailt
dc.subjectDaiginimaslt
dc.subjectFermentailt
dc.subjectAuginimo technologijoslt
dc.subject.otherAgronomija / Agronomy (A001)-
dc.titleFermentų aktyvumas daigintuose ir nedaigintuose kviečių grūduoselt
dc.typeStraipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)-
dcterms.bibliographicCitation27-
dc.date.updated2007-01-17T13:51Z-
local.object{"source": {"code": "vdu", "handle": "41037"}, "publisher": {"list": false}, "db": {"clarivate": false, "scopus": false, "list": true}, "issn": ["1648-116X"], "code": "S4", "subject": ["A001"], "country": "LT", "language": "lt", "area": "A", "original": true, "pages": 6, "sheets": 0.429, "timestamp": "20070117135120.0", "account": {"year": 2006, "late": false}, "na": 6, "nip": 0, "affiliation": [{"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Kraujutienė", "fname": "Ingrida", "status": "0", "name": "Kraujutienė, Ingrida"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.16666666666667, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "0EF3546EDEFF933B06A986E136054BCE", "lname": "Jarienė", "fname": "Elvyra", "status": "1", "name": "Jarienė, Elvyra"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.16666666666667, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "D47F806692A2620F0C0550B2C1C2B037", "lname": "Danilčenko", "fname": "Honorata", "status": "0", "name": "Danilčenko, Honorata"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.16666666666667, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "DEB9694893CFB8FE8CFB1CF1716B9C0E", "lname": "Aleknavičienė", "fname": "Paulina", "status": "0", "name": "Aleknavičienė, Paulina"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "org": [{"create": true, "contribution": 0.16666666666667, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Žemės ūkio akademija", "id": "09", "level": "1", "type": "aka", "research": "1", "status": "1"}}], "id": "FF42A30032AE0BDAAB80D37C7A89326A", "lname": "Steponavičius", "fname": "Dainius", "status": "1", "name": "Steponavičius, Dainius"}, {"contribution": 0.16666666666667, "aip": 1, "rel": "aut", "lname": "Kordušienė", "fname": "Skaidra", "status": "0", "name": "Kordušienė, Skaidra"}]}-
local.typeS-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptFizikos katedra-
crisitem.author.deptAgronomijos fakultetas-
crisitem.author.deptAgronomijos fakultetas-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
crisitem.author.deptŽemės ūkio inžinerijos fakultetas-
crisitem.author.deptFizikos katedra-
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Files in This Item:
marc.xml9.53 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show simple item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

80
checked on Mar 31, 2020

Download(s)

12
checked on Mar 31, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.