The influence of various fertilizers on elektrochemical properties of pumpkin fruits
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2005 |
Darbo tikslas ‑ ištirti moliūgų cheminę sudėtį, elektrochemines savybes ir nustatyti trąšų įtaką šiems veiksniams. 2003-2004 m. LŽŪU pomologiniame sode auginti moliūgai tręšti skirtingomis trąšomis: 1 – kontrolinis variantas ‑ be trąšų, 2 – humatinės - 30 l ha-1, 3 – Kemira“ ‑ 500 kg ha-1, 4 – kompostas ‑ 40 t ha-1, 5 – „Kemira“ + humatinės ‑ 500 kg ha-1 + 30 l ha-1. Standartiniais metodais, nustatyta moliūgų biocheminė sudėtis ir elektrocheminės savybės. Elektrocheminiai parametrai ir matuoti šviežių vaisių homogenizuotuose pavyzdžiuose. P vertė (kaip jungtinis pH, redokso potencialo ir elektrocheminio laidumo kriterijus) taikyta moliūgų kokybei nustatyti. Ištirta, kad moliūguose susikaupė nuo 5,50 iki 13,96% sausųjų medžiagų, 2,29-10,03 mg 100 g-1 askorbo rūgšties, 4,56-17,47% bendrojo cukraus. Daugiausia sausųjų medžiagų, vitamino C ir bendrojo cukraus rasta Kroška moliūguose, atitinkamai 12,25%, 6,33 mg 100 g)1 ir 14,29%. Mažiausios P vertės, rodančios geriausią kokybę, buvo Kroška moliūgų. Šie moliūgai labiausiai tinka valgyti žali. Geriausi biocheminiai ir elektrocheminiai Kroška moliūgų rodikliai gauti patręšus kompostu bei “Kemira” ir humatinių trąšų mišiniu. Kitų veislių moliūgų biocheminės ir elektrocheminės savybės sutapo ne visais atvejais.