Augalinės kilmės produktų, skirtų vaikų mitybai, kokybės tyrimai
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2005 |
Augalinės kilmės produktų, skirtų vaikų mitybai, kokybės tyrimai atlikti 2003-2004 m. LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedros žemės ūkio produktų laikymo ir perdirbimo, Aplinkos instituto Chemijos katedros bei Agronominių ir zootechninių tyrimų „TEMPUS” laboratorijose. Atrinkta 20 mėginių: obuolių sultys (5 mėginiai), obuolių sultys su priedais (5 mėginiai), obuolių tyrelės (5 mėginiai) ir obuolių tyrelės su priedais (5 mėginiai). Kokybė vertinta jusliškai 5 balų sistema, nustatyta jų cheminė sudėtis: tirpios sausosios medžiagos, titruojamasis rūgštingumas, cukraus, vitamino C ir nitratų kiekiai. Duomenys apdoroti statistiškai. Jusliškai geriausiai įvertintos ‘Legenda’ obuolių sultys be priedų, ‘Nestle’ obuolių sultys su abrikosais ir obuolių tyrelė be priedų bei ‘Semper’ obuolių tyrelė su juodaisiais serbentais. Priedai gerino jų savybes. Daugiausia tirpių sausųjų medžiagų nustatyta ‘HiPP’ obuolių sultyse be priedų ir su vynuogėmis, ‘Nestle’ obuolių tyrelėje be priedų ir ‘Semper’ obuolių tyrelėje su juodaisiais serbentais. Visų ‘HiPP’ firmos produktų – obuolių sultys be priedų ir su vynuogėm, obuolių tyrelė be priedų ir su kriaušėm – titruojamasis rūgštingumas buvo per mažas ir neatitiko standarto. Didžiausias mineralinių medžiagų kiekis rastas ‘Uzla’ obuolių tyrelėje be priedų ir ‘TOP-TOP’ obuolių tyrelėje su vyšniom. Vitamino C gausiausios ‘HiPP’ obuolių sultys be priedų, ‘TOP-TOP’ obuolių sultys su morkom ir obuolių tyrelė be priedų bei ‘Semper’ obuolių tyrelė su juodaisiais serbentais. Obuolių tyrelėse ‘Mažas’ be priedų ir su morkomis, skirtų kūdikiams nuo 4 mėnesių, sudėtyje yra citrinos rūgšties (E 330) konservanto. Didžiausia nitratų kiekio koncentracija nustatyta ‘Aura’ obuolių sultyse – 424 mg 100 g-1.