Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/49852
Type of publication: Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Cikockaitė, Eglė;Laurinavičienė, Dovilė;Šliumpaitė, Irma
Title: Cd ir Pb koncentracija mėsos, žuvies, pieno produktuose, vaikų maiste, daržovėse ir aliejuje
Other Title: Cd and Pd concentrations in meat, fish, dairy products, baby food, vegetables and oil
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga : 19-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga, 2013 m. gegužės 8-10 d., Kaunas = Human and nature safety : proceedings of the international scientific conference. Kauno raj. : Akademija, 2013, d. 1
Extent: p. 73-76
Date: 2013
Keywords: Maisto produktai;Sunkieji metalai;Cd;Pd;Food products;Heavy metals;Cd;Pd
Abstract: Darbo tikslas – nustatyti Cd ir Pb koncentraciją įvairiuose maisto produktuose pirktuose skirtingose prekybos tinkluose. Cd ir Pb koncentracija nustatyta atominės absorbcijos metodu naudojant atominį absorbcinį spektrometrą Shimadzu AA-6800. Analizė buvo atliekama elektroterminiu režimu su deuterio fono korekcija. Elektromagnetinės spinduliuotės šaltiniais naudotos vieno elemento tuščiavidurės katodo lempos su atitinkamomis rezonansinėmis linijomis (nm): Cd 228,8; Pb 283,3. Analizei naudoti didelio tankio grafito vamzdeliai, inertinės dujos – argonas. Bandiniai buvo surinkti iš didžiųjų Lietuvos prekybos centrų („X“ ir „Y“), taip pat iš turgavietės „Z“. Tyrimams pasirinkti dažniausiai vartojami maisto produktai, kuriems yra nustatytos didžiausios leistinos Pb ir Cd koncentracijos. Buvo analizuojama: mėsos, žuvies produktai, aliejus, grybai Agaricus bisporus (pievagrybiai), vaikų maistas „D“, bulvės, pienas. Visų analizuotų produktų kilmės šalis - Lietuva, išskyrus aliejų bei vaikų maistą. Nustatyta, kad Pb koncentracija visuose tirtuose mėginiuose viršijo nustatytas leidžiamas normas. Cd koncentracija DLK viršijo tik kiaulienoje ir lašišos filė. Atlikus analizę, gauta, kad iš visų tirtų maisto produktų, daugiausiai Cd buvo kiaulienos nugarinėje pirktoje iš prekybos tinklo „X“ - 0,2 mg ∙ kg-1 (SE=0,000). Pb daugiausiai buvo aliejuje „C“ - 0,8 mg ∙ kg-1(SE=0,177). Mažiausia Cd koncentracija iš visų tirtų produktų nustatyta kiaulienos sprandinėje pirktoje („Y“) - 0,02 mg ∙ kg-1(SE=0.007), mažiausias Pb kiekis – vaikų maiste „D“ - 0,1 mg ∙ kg-1(SE=0,016)
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/49852
Affiliation(s): Aplinkotyros katedra
Gamtos mokslų fakultetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.62 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

144
checked on Mar 31, 2020

Download(s)

14
checked on Mar 31, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.