Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/47721
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Botanika / Botany (N013)
Author(s): Jasutienė, Ina;Pukalskas, Audrius;Česonienė, Laima
Title: Sodinių šilauogių (Vaccinium × covilleanum) antocianinų kokybinė ir kiekybinė sudėtis bei ekstraktų antioksidacinės savybės
Other Title: Qualitative and quantitative anthocyanins composition and properties of half-highbush blueberry (Vaccinium × covilleanum) extracts
Is part of: Cheminė technologija. Kaunas : Technologija., 2007, nr. 4(46)
Extent: p. 39-43
Date: 2007
Keywords: Šilauogės sodinės;Veislės;Antioksidacinės savybės
Abstract: Sodinių šilauogių uogos yra vertingų biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis ir turi didelę perspektyvą tiek maisto, tiek farmacijos pramonėje. Buvo tiriamos VDU Botanikos sode išaugintos Toro, Herbert, Coville ir North Blue veislių šviežios uogos. Chromatografijos ir masių spektrometrijos metodais ištyrus kokybinę bei kiekybinę antocianinų sudėtį nustatyta, kad Toro, Herbert ir Coville veislėse vyrauja cianidin-3-arabinozidas. Toro ir Coville veislėse jis sudaro apie 25 % visų antocianinų. North Blue ekstrakte vyrauja petunidin-3-gliukozidas, kuris sudaro 13 %. Antocianinų koncentracija tirtų veislių šilauogių uogose kito nuo 0,18 iki 0,27 g/100 g uogų, didžiausia buvo Toro veislės uogose. Išspaudose, kuriose kaupiama daugiausia pigmentų, antocianinų koncentracija buvo nuo 1,42 iki 2,06 g/100 g išspaudų, didžiausia nustatyta Coville veislės. Fenoliniai junginiai taip pat kaupiasi daugiausia uogų odelėse – išspaudose vidutinė nustatyta koncentracija buvo 2,7 g/100 g. Uogose ji buvo atitinkamai tik 0,72 g/100 g. Didžiausia fenolinių junginių koncentracija buvo Coville veislės uogose ir išspaudose, atitinkamai 0,79 ir 3,22 g/100 g. Visi tirti sodinių šilauogių uogų bei išspaudų ekstraktai pasižymėjo pakankamu antioksidaciniu aktyvumu. 10 kartų skiesti ekstraktai 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilo radikalą (DPPH·) slopino 79–87 %
Interest in fruit composition has intensified because of increased awareness of the possible health benefits of some of their micronutrients. Blueberries are a source of biologically active substances such as anthocyanins, phenolic compounds and vitamins. Few reports exist on the composition of anthocyanins and phenolic compounds in lowbush blueberries. In ripe highbush blueberries of the Croatan variety 14 anthocyanins were characterized. The major anthocyanins, in order of decreasing amounts, were identified to be malvidin and delphinidin 3-galactoside, delphinidin 3-arabinoside, petunidin 3-galactoside, petunidin and malvidin 3-arabinoside. The aim of this study was to quantitatively determine the anthocyanins present in half-highbush blueberries of Toro, Herbert, Coville and North Blue varieties by RP-HPLC-MS and to evaluate the antioxidative properties of extracts from berry and berry cakes. The major anthocyanin in the Herbert, Toro and Coville varieties was cyanidin 3-arabinoside. Petunidin 3-glucoside was the dominant anthocyanin in the North Blue variety berries. Total anthocyanins in blueberries ranged from 0.18 to 0.27 g/100 g of fresh berries and in berry cakes from 1.42 to 2.06 g/100 g. Toro berries and Coville berry cakes contained the highest level. The average concentration of phenolic compounds was 0.72 g/100 g of berries and 2.7 g/100 g in berry cakes. The highest level was determined in Coville berries and berry cakes (0.79 and 3.22 g/100 g respectively). All the study extracts showed antioxidative properties. The DPPH free radical scavenging capacity was 79−87%
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/47721
Affiliation(s): KTU Maisto institutas
Kauno technologijos universitetas, audrius.pukalskas@ktu.lt
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.24 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

132
checked on Jan 7, 2020

Download(s)

12
checked on Jan 7, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.