Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/44558
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List / Article in Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List (S2)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Sujetovienė, Gintarė
Title: Copper induced physiological changes and oxidative damage in lichen Ramalina farinacea
Other Title: Vario sukeliami fiziologiniai pokyčiai ir oksidacinis stresas kerpėje Ramalina farinacea
Is part of: Biologija = Biology. Vilnius : Lietuvos mokslų akademijos leidykla, 2014, vol. 60, no. 4
Extent: p. 196-201
Date: 2014
Keywords: Fluorescencija;Ląstelių membranos;Pažeidimas;Ramalina farinacea;Oksidacinis stresas;Varis;Fluorescence;Cell membrane;Damage;Ramalina farinacea;Oxidative stress;Copper
Abstract: Varis yra būtinas elementas daugelio organizmų gyvybinėms funkcijoms, bet dėl žmogaus veiklos aplinkoje gali pasiekti gyviems organizmams toksines koncentracijas. Tyrimo tikslas – ištirti vario poveikį kerpės Ramalina farinacea (L.) Ach. fiziologiniams rodikliams bei jo sukeltą oksidacinį stresą. Eksperimento metu vertintas vario poveikis fluorescencijos rodikliams, chlorofilo kiekiui ir oksidacinė būklė. Veiktose kerpėse varis reikšmingo poveikio chlorofilo a kiekiui neturėjo; chlorofilo b kiekis buvo patikimai didesnis variu veiktose kerpėse, palyginti su kontrole. Fv/Fm vertės patikimai sumažėjo kerpėje esant 50 mg ir didesnėms vario koncentracijoms. MDA kiekis buvo patikimai didesnis po poveikio 100 ir 500 mg Cu koncentracijomis
Copper is an essential element for all organisms but can reach toxic concentrations as a result of human activities. The aim of the present study was to investigate physiological effects of copper on the lichen Ramalina farinacea (L.) Ach. The effect of copper on the chlorophyll content, fluorescence and oxidative status was assessed. The chlorophyll a content was not significantly different from the control. The chlorophyll b content was significantly higher at any tested Cu2+ concentration in comparison with the control. Fv/Fm values decreased significantly in R. farinacea following 50 mg Cu and higher concentrations. MDA increased significantly after exposure to 100 and 500 mg Cu concentrations
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/44558
Affiliation(s): Aplinkotyros katedra
Gamtos mokslų fakultetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.47 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

146
checked on Mar 30, 2020

Download(s)

12
checked on Mar 30, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.