Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/39844
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List / Article in Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List (S2)
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Dzingelevičius, Nerijus;Maruška, Audrius;Ragažinskienė, Ona;Obelevičius, Kęstutis
Title: Optimization of hop essential oil extraction by means of supercritical CO2
Other Title: Apynių eterinių aliejų ekstrakcijos superkritiniu CO2 optimizavimas
Is part of: Biologija. Vilnius : Lietuvos mokslų akademijos leidykla, 2011, Vol. 57, nr. 2
Extent: p. 63-69
Date: 2011
Keywords: Ekstrakcija superkritiniais skysčiais;Optimizacija;Dujų chromatografija;Masių spektrometrija;Eteriniai aliejai;Apyniai;Essential oils;Hops;Supercritical fluid extraction;Gas chromatography;Mass spectrometry
Abstract: Analizuojant įvairius junginius, labai svarbus yra bandinio paruošimas, todėl ieškoma efektyvaus bandinio paruošimo metodo, nepavojingo aplinkai, greito, pigaus, kuriam reikia nedidelio ruošiamo kietafazio bandinio kiekio. Šiame darbe buvo atliktas „Marynka“ apynio veislės eterinių aliejų ekstrakcijos superkritiniu CO2 optimizavimas. Optimizuoti parametrai: slėgis, gaudyklės temperatūra ir ekstrakcijos trukmė. „Marynka“ apynio veislės eterinių aliejų komponentai buvo analizuojami dujų chromatografijos metodu su masių spektrometro detektoriumi. Tyrimais nustatyti lakiųjų junginių, eterinių aliejų komponentai: α-pinenas, β-mircenas, limonenas, humulenas, α-kubebenas, β-kariofilenas, kopaenas, α-kariofilenas. Daugiausia „Marynka“ apynio eterinių aliejų gauta ekstrakcijos superkritiniu CO2 metodu, kai gaudyklės temperatūra buvo 5 °C, ekstrakcijos slėgis – 85 bar, ekstrakcijos laikas – 10 minučių
Supercritical fluid extraction (SFE) can reduce sample preparation time and the recovery can be equal or better than that of the classical extraction techniques for solid and semi-solid samples. Extraction efficiency and speed can benefit from specific properties of a supercritical fluid. Essential oils were extracted from “Marynka” variety hop using supercritical carbon dioxide extraction. The highest essential oil recovery was obtained at the optimized conditions of extraction, i. e., trap temperature 5 °C, extraction pressure 85 bar and extraction time 10 min. Gas chromatography with mass spectrometry was used for determination of quantitative and qualitative composition of the extracted essential oils. The following main compounds were identified in the essential oils from “Marynka” hop calculating retention indices and using mass spectra library: α-pinene, β-myrcene, limonene, humulene, copaene, cubebene, β-caryophyllene and α-caryophyllene
Internet: http://www.lmaleidykla.lt/publ/1392-0146/2011/2/63-69.pdf
http://www.lmaleidykla.lt/publ/1392-0146/2011/2/63-69.pdf
Affiliation(s): Biochemijos katedra
Gamtos mokslų fakultetas
Vilniaus universitetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml13.15 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

166
checked on Mar 5, 2020

Download(s)

14
checked on Mar 5, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.