Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/38099
Options
Margalapės aktinidijos (Actinidia Kolomikta) uogų kokybės įvertinimas techninės brandos fazėje
Type of publication
Straipsnis kitoje duomenų bazėje / Article in other database (S4)
Author(s)
LT | ||
LT | ||
Viškelis, Pranas | Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas | LT |
Title
Margalapės aktinidijos (Actinidia Kolomikta) uogų kokybės įvertinimas techninės brandos fazėje
Other Title
Estimation of quality characteristics of Actinidia kolomikta berries at the stage of harvest maturity
Is part of
Sodininkystė ir daržininkystė: mokslo darbai. Babtai : Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas., T. 22, nr. 2 (2003)
Date Issued
Date Issued |
---|
2003 |
Publisher
Babtai : Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas
Is Referenced by
Extent
p. 74-80
Field of Science
Abstract
Fruits of A. kolomikta are valued for good taste and high concentration of biologically active chemical compounds. Fruit quality of three mid-season cultivars (Lande, Pavlovskaja and VIR-1) at the stage of harvest maturity was estimated in 2001 and 2002. Climatic conditions during the vegetation periods of these years were very different. In 2001, the average air temperature of May and June was by 1.3 and 2.4 deg C lower than in 2002. The spring and summer of 2002 were characterized by low precipitation. Based on biochemical analysis, Lande, Pavlovskaja and VIR-1 fruits accumulated higher ascorbic acid amounts in 2002 than in 2001 (1100 and 790 mg/100 g; 800 and 600 mg/100 g; 1280 and 1020 mg/100 g, respectively). The same trend was observed for the sugar content of Lande, Pavlovskaja and VIR-1 (7.57 and 3.82%; 6.16 and 3.83%; 6.54 and 3.35%, respectively). The sugar:acidity ratio also varied with 2.43 and 1.8; 2.29 and 2.0; 1.68 and 1.92, respectively, for Lande, Pavlovskaja and VIR-1. In 2002, fruits of these cultivars reached harvest maturity on 15 to 17 July, approx equal to 58 days after blossoming. However, in 2001, fruits reached harvest maturity on 2 to 3 August, approximately in 66 days after blossoming.
Actinidia kolomikta (Maxim.)Maxim. uogose susikaupia ypač daug askorbo rūgšties. Jose yra įvairių organinių rūgščių, cukrų, tirpių sausųjų medžiagų, chlorofilų. 2001 ir 2002 metais tirta trijų vidutinio ankstyvumo Landė, Pavlovskaja ir VIR-1 aktinidijų techninės brandos fazės uogų kokybė. Aktinidjų vegetacijos periodo metu klimato sąlygos labai skyrėsi. 2001 m., gegužės ir birželio mėnesiais, intensyviausio augimo ir uogų nokimo metu vidutinė oro temperatūra buvo atitinkamai 1,3 ir 2,4 0C žemesnė negu 2002 m. 2002 m. pavasarį ir vasarą buvo mažai kritulių. Landės, Pavlovskaja ir VIR–1 uogose 2002 m. susikaupė daugiau askorbo rūgšties negu 2001 m., atitinkamai - 1 100 ir 790 mg/100g; 800 ir 600 mg/100g; 1 280 ir 1 020 mg/100g, cukrų - 7,57 ir 3,82%; 6,16 ir 3,83%; 6,54 ir 3,35%. Saldumo indeksas irgi kito atitinkamai: 2,43 ir 1,8; 2,29 ir 2,0; 1,92 ir 1,68. 2002 m. šių veislių uogos techninę brandą pasiekė liepos 15-17 dieną, kai po žydėjimo praėjo vidutiniškai 58 dienos, o 2001 m. – rugpjūčio 2-3 dieną, kai po žydėjimo praėjo vidutiniškai 66 dienos.
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)