Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/38099
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Botanika / Botany (N013)
Author(s): Česonienė, Laima;Daubaras, Remigijus;Viškelis, Pranas
Title: Margalapės aktinidijos (Actinidia Kolomikta) uogų kokybės įvertinimas techninės brandos fazėje
Other Title: Estimation of quality characteristics of Actinidia kolomikta berries at the stage of harvest maturity
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė: mokslo darbai. Babtai : Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas., T. 22, nr. 2 (2003)
Extent: p. 74-80
Date: 2003
Keywords: Aktinidija;Biocheminė sudėtis;Techninė branda;Veislės;Uogų kokybė;Actinidia Kolomikta;Plant development;Chemical composition;Cultivar;Fruits
Abstract: Actinidia kolomikta (Maxim.)Maxim. uogose susikaupia ypač daug askorbo rūgšties. Jose yra įvairių organinių rūgščių, cukrų, tirpių sausųjų medžiagų, chlorofilų. 2001 ir 2002 metais tirta trijų vidutinio ankstyvumo Landė, Pavlovskaja ir VIR-1 aktinidijų techninės brandos fazės uogų kokybė. Aktinidjų vegetacijos periodo metu klimato sąlygos labai skyrėsi. 2001 m., gegužės ir birželio mėnesiais, intensyviausio augimo ir uogų nokimo metu vidutinė oro temperatūra buvo atitinkamai 1,3 ir 2,4 0C žemesnė negu 2002 m. 2002 m. pavasarį ir vasarą buvo mažai kritulių. Landės, Pavlovskaja ir VIR–1 uogose 2002 m. susikaupė daugiau askorbo rūgšties negu 2001 m., atitinkamai - 1 100 ir 790 mg/100g; 800 ir 600 mg/100g; 1 280 ir 1 020 mg/100g, cukrų - 7,57 ir 3,82%; 6,16 ir 3,83%; 6,54 ir 3,35%. Saldumo indeksas irgi kito atitinkamai: 2,43 ir 1,8; 2,29 ir 2,0; 1,92 ir 1,68. 2002 m. šių veislių uogos techninę brandą pasiekė liepos 15-17 dieną, kai po žydėjimo praėjo vidutiniškai 58 dienos, o 2001 m. – rugpjūčio 2-3 dieną, kai po žydėjimo praėjo vidutiniškai 66 dienos
Fruits of A. kolomikta are valued for good taste and high concentration of biologically active chemical compounds. Fruit quality of three mid-season cultivars (Lande, Pavlovskaja and VIR-1) at the stage of harvest maturity was estimated in 2001 and 2002. Climatic conditions during the vegetation periods of these years were very different. In 2001, the average air temperature of May and June was by 1.3 and 2.4 deg C lower than in 2002. The spring and summer of 2002 were characterized by low precipitation. Based on biochemical analysis, Lande, Pavlovskaja and VIR-1 fruits accumulated higher ascorbic acid amounts in 2002 than in 2001 (1100 and 790 mg/100 g; 800 and 600 mg/100 g; 1280 and 1020 mg/100 g, respectively). The same trend was observed for the sugar content of Lande, Pavlovskaja and VIR-1 (7.57 and 3.82%; 6.16 and 3.83%; 6.54 and 3.35%, respectively). The sugar:acidity ratio also varied with 2.43 and 1.8; 2.29 and 2.0; 1.68 and 1.92, respectively, for Lande, Pavlovskaja and VIR-1. In 2002, fruits of these cultivars reached harvest maturity on 15 to 17 July, approx equal to 58 days after blossoming. However, in 2001, fruits reached harvest maturity on 2 to 3 August, approximately in 66 days after blossoming
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/38099
Affiliation(s): Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.88 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

134
checked on Jan 7, 2020

Download(s)

10
checked on Jan 7, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.