Benzenkarboksirūgšties nustatymas spangulių uogose
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Jasutienė, Ina | ||
Date | Volume | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2010 | 14 | 60 | 67 |
Parinktos optimalios benzenkarboksirūgšties ekstrakcijos sąlygos, palyginus ekstrakciją ultragarso vonelėje, vandens vonioje ir naudojant magnetinę maišyklę. Nustatyta, kad didžiausią įtaką turėjo ekstrakcijos temperatūra, daugiausiai benzenkarboksirūgšties buvo 60 min. 70 °C vandens vonioje ekstrahuotame mėginyje. Ištyrus 40 paprastosios spanguolės veislių ir klonų, vidutinis nustatytas benzenkarboksirūgšties kiekis uogose buvo 52 mg/kg. Daugiausiai nustatyta klone 98-č-15 (147±6 mg/kg), veislėje ‘Maima’ (130±2 mg/kg) ir klone 98-č-17 (115±11 mg/kg).
It was chosen the optimal parameters for the extraction of benzoic acid, after comparison the extraction by ultrasonic bath, water bath, and using a magnetic stirrer. It was found that extraction temperature had the greatest influence. The sample, 60 min. heated at 70 °C in water bath had the greatest amount of benzoic acid. Examination of 40 varieties and clones of European cranberries showed that the average amount of benzoic acid in the berries was 52 mg/kg. The highest concentration of benzoic acid was found in clone 98-č-15 (147±6 mg/kg), cultivar ‘Maima’ (130±2 mg/kg), and clone 98-č-17 (115±11 mg/kg).