Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/107385
Type of publication: Bakalauro darbas / Bachelor thesis
Field of Science: Chemijos inžinerija (T005) / Chemical engineering
Author(s): Ryselis, Ernestas
Title: Biocheminių rodiklių kitimas Paenobacillus sp. bakterijų paveiktuose saldžiosios stevijos ūgliuose.
Other Title: Alterations of biochemical parameters in stevia shoots affected by Paenibacillus sp. bakteria
Extent: 34 p.
Date: 18-Jun-2020
Keywords: Saldžioji stevija;Stevia;Fenoliai;Phenols;Flavonoidai;Flavonoid
Abstract: Darbo tikslas – nustatyti, Paenibacillus sp. bakterijos poveikį saldžiosios stevijos (Stevia rebaudiana) biocheminių rodiklių pokyčiams. Paenibacillus sp. bakterija buvo išskirta iš hibridinės drebulės (Populus tremuloides × P. tremula; 51DF1001) auginamos LAMMC Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje. Šiuo tyrimo metu buvo įvertintas skirtingomis sąlygomis išaugintų Paenibacillus sp. bakterijų poveikis saldžiajai stevijai. Bakterijos buvo skirstomos pagal jų koncentraciją, augimo terpę bei augimo sąlygas. Vertinant Paenibacillus sp. bakterijų poveikį saldžiosios stevijos biocheminiams rodikliams, pagal bakterijų koncentraciją buvo nustatyta, kad fenolinių junginių, flovanoidų kiekis bei DPPH antioksidacinis aktyvumas bakterijų paveiktuose saldžiosiose stevijos ūgliuose ženkliai sumažėjo (apie 50%) veikiant 2 g/l, bakterijų koncentracija. Tuo tarpu chlorofilų a ir b bei karotenoidų kiekis padidėjo apie 17%. Vertinant, Paenibacillus sp. bakterijos poveikį saldžiosios stevijos biocheminiams rodikliais, buvo nustatyta, kad fenolinių junginių kiekį teigiamai veikė, bakterijos augintos gelyje su 50% bakterijų kultūra. DPPH antioksidacinis aktyvumas labiausiai padidėjo (apie 26%) veikiant 2 g/l bakterijų koncentracija, tuo tarpu flavonoidų kiekis sumažėjo. Chlorofilo b ir karotenoidų kiekis ženkliai padidėjo veikiant bakterijomis, augusiomis, gelyje su 10 % bakterijų kultūra. Chlorofilo a kiekis padidėjo veikiant 10 g/l bakterijų koncentracija, padidėjo vidutiniškai 20%.
The aim of the current Bachelor thesis is to identify the effect of bacterium Paenibacillus sp. on the changes in biochemical parameters of sweetleaf stevia (Stevia rebaudiana). Bacterium Paenibacillus sp. was isolated from a hybrid aspen (Populus tremuloides × P. tremula; 51DF1001) grown in the Laboratory of Forest Plant Biotechnology of the Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry. The present study evaluated the effect of bacteria Paenibacillus sp. grown under different conditions on sweet leaf stevia. Bacteria were classified based to its concentration, growth medium and growth conditions. Assessing the effect of bacterium Paenibacillus sp. on the biochemical parameters of sweetleaf stevia, it has been found that the concentration of phenolic compounds, flovanoids and DPPH antioxidant activity in sweet leaf stevia shoots, affected by the bacteria, were significantly reduced (approximately by 50%) at a bacterial concentration of 2 g/l. Evaluating the effect of the bacterium Paenibacillus sp. on the biochemical parameters of sweetleaf stevia, it has been identified that the amount of phenolic compounds was positively affected by the bacteria grown in gel with 50% bacterial culture. The antioxidant activity of DPPH increased the most (approximately by 26%) at a bacterial concentration of 2 g/l, while the amount of flavonoids decreased. Chlorophyll b and carotenoid levels were significantly increased by exposure to bacteria grown on a gel with 10% bacterial culture. Chlorophyll a content increased at a bacterial concentration of 10 g / l, by an average of 20%.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/107385
Affiliation(s): Gamtos mokslų fakultetas
Biologijos katedra
Appears in Collections:2020 m. (GMF bak.)

Files in This Item:
ernestas_ryselis_bd.pdf707.81 kBAdobe PDF   Until 2025-06-18View/Open

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.